Een familie systeem verwijst naar de dynamiek en relaties binnen een gezin, inclusief de onderlinge interacties, rollen, patronen en communicatiestijlen. Het begrijpen en werken met familie systemen is belangrijk omdat deze systemen een diepgaande invloed hebben op het welzijn en de ontwikkeling van individuen. Hier zijn enkele algemene inzichten en praktische tools voor het begrijpen en helen van familie systemen en je eigen relatie tot zo’n systeem:
Waarom is het belangrijk om met familie systemen te werken?
- Invloed op individuele ontwikkeling: Familie systemen hebben een grote invloed op de persoonlijke ontwikkeling, waaronder overtuigingen, waarden, gedragspatronen en emotionele gezondheid van individuen. Door deze systemen te begrijpen, kun je inzicht krijgen in hoe ze je hebben beïnvloed.
- Reproduceren van patronen: Vaak worden bepaalde patronen en problemen van generatie op generatie doorgegeven. Het begrijpen van deze patronen kan helpen om destructieve cycli te doorbreken en gezondere relaties te creëren.
- Emotionele heling: Veel mensen dragen onopgeloste emotionele bagage uit hun familiegeschiedenis met zich mee. Door het werken aan familie systemen kun je deze emotionele bagage aanpakken en helen.
- Betere relaties: Het begrijpen van je eigen familie systeem kan je helpen om empathischer en effectiever te communiceren in al je relaties, inclusief die met vrienden, romantische partners en collega’s.
Hoe heel je een familie systeem of je eigen relatie tot een familie systeem?
- Zelfreflectie: Begin met zelfreflectie. Denk na over je familieachtergrond, inclusief je relaties met ouders, broers en zussen en andere belangrijke familieleden. Identificeer patronen en emoties die zich herhalen.
- Begrijp je familiegeschiedenis: Verdiep je in de geschiedenis van je familie. Praat met oudere familieleden om inzicht te krijgen in generatietrauma’s, cultuur en waarden.
- Familiegesprekken: Open en eerlijke gesprekken met familieleden kunnen helpen om conflicten op te lossen en emotionele verwondingen te helen. Dit kan soms met de hulp van een bemiddelaar of therapeut worden gedaan.
- Therapie en coaching: Overweeg individuele of gezinstherapie. Een therapeut kan helpen bij het identificeren en aanpakken van diepgaande familieproblemen en kan tools bieden om gezondere relaties te ontwikkelen.
- Familieopstelling: Een opstelling is een methode om inzicht te krijgen over jouw plek, blokkades , patronen in het familie systeem.
- Leer communicatievaardigheden: Leer effectieve communicatievaardigheden, zoals actief luisteren en assertieve communicatie, om beter te communiceren binnen je familie en andere relaties.
- Vergeving en acceptatie: Probeer vergeving en acceptatie te cultiveren, zowel voor jezelf als voor je familieleden. Dit kan een belangrijk onderdeel zijn van het genezen van oude wonden.
- Creëer je eigen identiteit: Werk aan het ontwikkelen van je eigen identiteit los van familiepatronen en verwachtingen. Dit helpt je om een gezondere relatie met je familie en anderen op te bouwen.
Het werken met familie systemen kan complex en uitdagend zijn, maar het kan leiden tot diepgaande persoonlijke groei en het creëren van gezondere, meer bevredigende relaties. Het kan nuttig zijn om de hulp van een professionele therapeut of coach in te schakelen om dit proces te vergemakkelijken, vooral als er diep gewortelde trauma’s of conflicten zijn binnen je familie systeem.
Wil je meer leren over familie systemen? Lees dan het boek van Els van Steijn “De Fontein” klik hier. Aan de hand van de fontein als metafoor van je familie systeem krijg je praktische handvatten om hardnekkige patronen in je gedrag te doorbreken. Je bent als mens onlosmakelijk verbonden met je familiesysteem, meer dan je je kunt bedenken. Net als in de natuur kent dat systeem onzichtbare wetmatigheden en principes waarvan je je vaak niet bewust bent, maar die grote invloed op je leven uitoefenen. Deze wetmatigheden houden bepaalde patronen in stand en hebben de intentie om de balans te herstellen.
Het patroon dat je in de familie fontein laat zien, herhaalt zich op diverse vlakken in je leven, zowel in je relatie of eigen gezin als in je verdere privé – en werkleven. De theorie van de fontein legt in heldere taal uit wat jouw plek is. Vaak sta je niet op je eigen plek. Hoe herken je dat en welke consequenties horen daarbij? Voel je snel veel schuldgevoel, neem je structureel te veel verantwoordelijkheid op je, ben je een people pleaser en geef je meer dan je ontvangt? Heb je moeizame relaties en/of vriendschappen, ben je erg kritisch op jezelf en anderen? Heb je bewijsdrang of last van perfectionisme? Met behulp van dit boek ben je zelf in staat om een mogelijke diagnose te stellen waarom bepaalde zaken in je leven niet soepel lopen en zoals je dat zou willen.
Vervolgens wordt in het boek op praktische wijze toegelicht hoe je op jouw plek in de fontein komt en welke stappen je daartoe kunt nemen. Als je leert om op de juiste plek te staan in de fontein, vind je rust. Je laat los wat van de ander is en ziet onder ogen wat van jou is. Hiermee stel je grenzen, verdraag je je schuldgevoelens, blijf je in verbinding en neem je verantwoordelijkheid voor jouw leven i.p.v. te zorgen voor anderen. Je leert acceptatie en ja te zeggen tegen al het goede en het minder goede wat er is, waarbij je je eigen primaire gevoelens gaat ervaren. Je zult merken dat je toegang krijgt tot een positieve spiraal waardoor de relatie met jezelf en je omgeving verbetert.
Wil je direct of na het lezen van dit boek aan de slag met een systemisch therapeut of wil je een keer een familieopstelling meemaken?
Klik hier om een kennismaking in te plannen met Anaïta Nasser; systemisch therapeut en founder van The School of Mental Health. Of klik hier voor meer info rondom 1-daagse Familieopstellingen.