‘Een magische ervaring, waarbij ik in verbinding kwam met mijn diepste verlangens’
In dit artikel vertelt mijn power stagiaire, Amber van Mierlo, over haar ervaring als representant bij een live dag familieopstellingen bij The School of Mental Health. ‘Een ervaring die veel innerlijke processen in gang heeft gezet’, vertelt Amber enthousiast. Ze werd zich ineens bewust van haar diepste verlangens en patronen in haar familiesysteem: ‘Ik wist ineens weer waar ik vandaan kom. Niet alleen mijn eigen verleden kwam aan bod, maar ook de eerdere ervaringen van familie, die nog verweven zitten in mijn familiesysteem, raakte onbewust een snaar bij mij.’
Als je benieuwd bent naar het persoonlijke en eerlijke verhaal van Amber, lees dan vooral onderstaand haar ervaring tijdens een familieopstelling. Al moet ik zeggen, ik – Anaïta -, word dan ook intens blij als ik mensen heb kunnen helpen met een familieopstelling. Lees onderstaand dit artikel, geschreven door Amber, over waarom familieopstellingen zo krachtig zijn en jou op een ultiem en onbewust diepgaand niveau kunnen helpen.
Ervaring familieopstelling: je raakt betrokken in iemands levensverhaal
Tijdens een familieopstelling smelt je letterlijk samen met een groep onbekende mensen en ontstaat er een magische verbinding met elkaar. Het is een soort verbinding die je kan ervaren wanneer je je beseft dat iedereen hetzelfde is als jij: iedereen is een mens en iedereen heeft een leven (om te) doorstaan. Het is een onbeschrijfelijke connectie die ik, Amber, nog nooit eerder zo sterk ervaren heb. Als je (nog) niet bekend bent met familieopstellingen, zal ik, Amber, het even kort uitleggen aan je. Bij een familieopstelling heb je een vraaginbrenger, die zijn of haar verhaal deelt met de groep en in dit geval aan Anaïta, de begeleider. Hieruit vloeit een verlangen voort, waar je tijdens een familieopstelling meer inzicht in krijgt.
Wat is een familieopstelling?
Zie het als een soort toneelstuk met verschillende rollen: als vraaginbrenger nodig je, tijdens de familieopstelling, representanten uit die bepaalde rollen mogen spelen in jouw leven/ familie. Het begint allemaal met een representant die in de rol mag stappen van jouw verlangen en vanuit daaruit werk je, door de leiding van Anaïta, verder naar de ‘kern’ van het probleem.
De rol van een representant
Vraag mij niet hoe dit proces precies ‘werkt’, maar als representant ben je letterlijk, én voel jij je letterlijk als, de rol van de persoon die je representeert. Je wordt gevoelsmatig uitgekozen door de vraaginbrenger en als representant kun je letterlijk lichamelijke signalen voelen die aansluiten bij de persoon die je representeert. Zo kon ik niet meer stil op mijn benen staan, en wiegde ik heen en weer, alsof ik niet met beide benen hier op aarde was. En hoe gek het ook klinkt, de betreffende persoon die ik representeerde, leefde ook niet meer. Als representant speel je dus geen rol vanuit jezelf en je toneelkunsten, maar ‘ben’ jij letterlijk de persoon die je representeert. En in deze rol als representant kom je weer in contact met je eigen ‘problemen’ die je zelf mag gaan verwerken. Het zet dus een heel intern proces op gang, zonder te weten waarom. Tijdens een familieopstelling moet je dan ook niet teveel denken en verklaren, maar gewoon ervaren en het tot je laten komen.
Wat is een familiesysteem?
De rollen die je als representant representeert in een familieopstelling, zijn rollen uit het familiesysteem van de vraaginbrenger. Ieder mens komt voort uit een familiesysteem, waarin je ouders en daarna weer je voorouders, vervelende omstandigheden moesten verduren. Zie het als een fontein: je voorouders staan bovenaan de fontein en het water stroomt vanuit hen voort naar de generaties onder hen en uiteindelijk naar jou. Het water dat door de fontein heen stroomt, is nog steeds hetzelfde: alles wat de generaties boven jou hebben meegemaakt, stroomt via hetzelfde water door naar jou. De thema’s die jouw voorouders meegemaakt hebben, zitten dus nog steeds in jouw systeem. Als jouw (voor)ouders te maken hebben gehad met uitsluiting, is er een grote kans dat jij ook moeite hebt om je te binden aan anderen. De moeite waard dus om jouw eigen patronen en gevoelens te vergelijken met die van je (voor)ouders.
Trauma’s verwerken uit je familiesysteem
De heftige trauma’s en de patronen die jouw (voor)ouders ontwikkelden, draag jij dus nog steeds bij je. Daarom geeft het zoveel rust, als jij deze pijn wél kan verwerken, zodat jij ‘vrij’ van deze pijn kan leven. Het water stroomt dan weer goed door je familiesysteem, waardoor je (toekomstige) kinderen ook weer vrij opgroeien. Het is niet zo gek dat wij de pijn van onze voorouders nog met ons meedragen, omdat wij energetisch van ze afstammen. Jouw moeder heeft dezelfde energie overgenomen in de buik van haar ouders. En omdat alles in deze wereld uit energie bestaat, lees: natuur- scheikunde, besta jij ook uit de energie van je voorouders. Als jouw ouders eenzaam zijn opgegroeid, heb jij misschien ook heel erg behoefte aan je gehoord en gezien voelen.
Mijn ervaring familieopstelling: dichterbij je verlangens komen
Heel grappig, tijdens deze familieopstellingen dag, kwamen er drie vraaginbrengers aan bod, die allemaal een belangrijk thema voor mij hebben meegebracht. Ik benoem er voor het gemak even één. De vraaginbrenger die ik wil benoemen, bracht voor mij het thema ‘kind zijn’ met zich mee. Tijdens deze opstelling, mocht ik de dochter zijn van de vraaginbrenger. En het voelde alsof het precies mijn eigen leven representeerde. De connectie tussen moeder en dochter was namelijk enorm groot en hecht, maar toch zat er iets in de weg. Dat was het feit dat mama niet echt gelukkig was, omdat ze zelf nog veel oude pijn te verwerken had.
Haar dochter (in dit geval ik als representant) had behoefte aan een moeder die er helemaal kon zijn voor haar. Uit de familieopstelling bleek dat de familie van haar mama nog teveel met hun hoofd bij een belangrijk overleden persoon waren. Hierdoor had mama ook geen familie die er voor haar was; haar familie keek omhoog en niet naar haar. Hierdoor kon mama ook niet helemaal ‘zijn’ in het hier en nu met haar dochter. Haar dochter werd hierdoor ook geconfronteerd met deze overleden persoon: het drukte op haar.
Bewustwordingsproces
Tijdens deze familieopstelling werd ik mij ineens bewust van de grote behoefte die ik zelf had aan verbinding met mijn geliefden. Ik kwam erachter dat ik een muurtje had opgebouwd voor de mensen om mij heen. Maar het thema wat deze opstelling voor mij meebracht, was dat ik ook ‘kind’ mag zijn. Dat ik niet teveel verantwoordelijkheid moet nemen voor alles en iedereen, maar soms ook nog even mag ‘spelen’ en mag genieten van mijn leven. Ik werd me ineens bewust van het feit wáárom ik altijd zoveel verantwoordelijkheid wil nemen voor alles en iedereen: ik draag de lasten van mijn familie in dit systeem. Ik ben net zoals de dochter van de vraaginbrenger de verbindende factor: ik geef mijn overleden dierbaren een plekje bij de familie om mij heen door deze lasten te dragen. Waarom? Omdat mijn familie in het systeem zelf niet goed kan rouwen om deze overleden dierbaren. Als kind zeg je dan uit loyaliteit: ‘Ik draag deze lasten wel voor jullie als jullie dit zelf niet kunnen.’
Interne processen in gang zetten
Met een familieopstelling maak je dus eigenlijk het ‘onbewuste’ weer bewust. Je komt weer terug bij je eigen verleden en soms ook bij het verleden van je voorouders. Je komt weer terug bij je diepste verlangens, en beseft je wat je écht nodig hebt. Is dat een knuffel van je moeder? Of is dat de liefde van jezelf? Of is dat zonder angst kunnen leven? Bij een familieopstelling kom je erachter waar nu écht het probleem ligt: waarom je verlangen nog niet uitgekomen is. Je krijgt helderheid voor jezelf, maar je krijgt ook inzicht in hoe je je verlangen wél kan verwezenlijken. Daarnaast zet je er een groot onbewust, intern verwerkingsproces mee op gang, waardoor je steeds ‘lichter’ wordt. Je heelt hiermee je eigen trauma’s, maar je krijgt ook helderheid in de trauma’s van je (voor)ouders.
Natuurlijk overlevingsmechanisme van je oerbrein
Soms zitten je eigen trauma’s zo diep, dat je er zelf niet eens meer bij kan: je overlevingsmechanisme heeft de pijn verstopt om het dragelijk te maken. Al zit het nog wel in je systeem, dus ervaar je er zeker last van. Bewust of onbewust. Een familieopstelling geeft je weer inzicht, brengt je verder, en haalt de deksel weer van het potje, waardoor je je pijn kan laten gaan. Juist door je emoties en pijn onder ogen te zien, kun je herkennen, erkennen, accepteren én uiteindelijk loslaten. Hierdoor kom je dichterbij jezelf en je grootste (onbewuste) verlangens. De steen in je maag zet zichzelf om in een licht veertje, dat jou door je eigen leven laat dansen.
En ik weet uit eigen ervaring dat Anaïta jou, met haar liefdevolle inzicht en sturing tijdens een familieopstelling, met een fijn en vertrouwd gevoel weg laat gaan. Je smelt samen met een groep, waarmee je oordeelloos een betrokken en liefdevol team bent – iedereen met zijn of haar eigen levensverhaal. Een ultieme verbinding én een ervaring om nooit te vergeten!
Ben je geïnspireerd door het verhaal van Amber, en wil je meer weten over familieopstellingen? Lees dan ook DIT artikel.
Óf ben je helemaal enthousiast geworden en wil je een live familieopstelling ervaren bij The School of Mental Health? Reserveer HIER dan je plekje als vraaginbrenger of representant.
PS: Ben je benieuwd wat een familieopstelling voor jou kan betekenen en heb je nog meer vragen? Plan dan een gratis kennismaking in via DEZE link.
Meer inspirerende verhalen van mijn powerwoman Amber…
- Lees meer persoonlijke en oprechte verhalen van Amber op https://www.instagram.com/ineigenwijsheid.nl/
- Lees meer artikelen, gericht op mental health en persoonlijke ontwikkeling, van Amber op https://ineigenwijsheid.nl/