Het helen van de moederwond

Was jouw moeder emotioneel en/of fysiek onbereikbaar, had ze veel stress in haar leven, had ze veel onverwerkte zaken of dingen waar ze meer aandacht voor had. Dan kun je vaak spreken van een aanwezige moederwond. In dit artikel kun je meer lezen over wat de oorzaak is van een moederwond en wat de wegen zijn om deze wond(en) te helen.

De imprint fase

Van 0 tot 7 jaar is de imprint fase. Dit is de periode waarin we voornamelijk afhankelijk zijn van onze ouders en/of verzorgers en als het ware als sponzen informatie opnemen. In deze fase worden de fysieke, mentale en relationele patronen gevormd  We leren in deze belangrijke fase hoe om te gaan met onveiligheid, afstand en verbinding. Je hechtingsstijl gaat dus heel erg over hoe veilig was het voor jou om anderen en de wereld te verkennen. Klik hier voor meer info over de verschillende hechtingsstijlen.

Wat belangrijk is om te weten, is dat in deze fragiele fase veiligheid en onveiligheid een belangrijk thema is. Ons zenuwstelstel communiceert de hele dag met ons (ook in je slaap) dat je veilig of onveilig bent. Bij onveiligheid schiet je in de overlevingsstand (vechten, vluchten of bevriezen). En bij veiligheid is er ruimte om anderen en de wereld te ontdekken vanuit rust en vertrouwen.

Bij te veel momenten van onveiligheid (in je jeugd) krijg je de overtuiging dat anderen of de wereld onveilig is. Te herkenen aan dat mensen met bindingsangst (vermijdende hechtingsstijl) verlangen naar intimiteit maar wanneer het te dichtbij komt het onveilig voelt en ze de binding willen verbreken. Of mensen met verlatingsangst (angstige hechting) zich vastklampen aan anderen omdat het onveilig voelt om alleen te zijn.

De verbinding met je moeder vertelt je over hoe veilig jij je voelt in verbinding met anderen, jezelf, het leven en de wereld. Het klinkt ingewikkeld maar het is eigenlijk heel simpel. Een jong kind is volledig afhankelijk van zijn/haar verzorgers maar vooral van de moeder. Want wat ooit een geheel was is ineens los van elkaar gekomen. De hunkering naar die eenheid blijft, zolang we niet dealen met de onderliggende angsten.

Als om wat voor reden dan ook de veiligheid wordt ontnomen of omdat er momenten van onveiligheid waren en geen ruimte om de bijbehorende emoties te reguleren, schiet het kind in de overlevingsstand (vechten, vluchten of bevriezen).

Je moeder (en soms ook je geboorte) zet de eerste toon voor je imprints over veiligheid. Ons zenuwstelstel communiceert de hele dag met ons (ook in je slaap) dat je veilig of onveilig bent. Bij onveiligheid schiet je in de overlevingsstand (vechten, vluchten of bevriezen). Vanwege de afhankelijkheid scant een kind vooral mama continu op veilig of onveilig, aanwezig of afwezig, gezien of ongezien, gehoord of ongehoord, etc .

We weten nu dat van 0 tot 7 jaar de imprint fase is. We leren in deze belangrijke fase hoe om te gaan met onveiligheid, afstand en verbinding. Was jouw moeder onveilig, afstandelijk en stond zij goed in verbinding met zichzelf en met jou? Was je moeder emotioneel en/of fysiek onbereikbaar, had ze veel stress in haar leven, had ze veel onverwerkte zaken of dingen waar ze meer aandacht voor had? Dan kun je vaak spreken van veel onveiligheid in de imprint fase en een moederwond.

Ik zou willen dat ik je een stappenplan kon aanreiken. Of dat er een exacte theorie was die je uitleg kon geven over hoe je de moederwond direct kunt helen. Maar net zoals dat ieder mens uniek is, zo is ook de moederwond uniek.

Wel kan ik je een aantal tools geven die je kunnen helpen beter te reflecteren en de onverwerkte emoties te helen en integreren.

Hoe voelen je liefdesrelaties aan?

Jouw ervaringen, overtuigingen en onverwerkte emoties rondom verbinding en veiligheid neem je mee naar je volwassen leven. Op het moment dat jij je verbindt met een liefdespartner kom je de oude, onverwerkte pijnen en moederwond tegen. Datgeen wat is opgeslagen aan overtuigingen komt dan naar de oppervlakte. Een bewuste liefdesrelatie kan een safe space zijn om deze onverwerkte emoties te verwerken. Maar is dat het niet dan kan het een bron zijn van pijn, lijden en kwelling.

Achter je partner staat je moeder. Wat ik daarmee wil zeggen is dat je partner je spiegelt in je moederwond. Een liefdespartner is je grootste spiegel en spiegelt je als geen ander in jouw hechtingsstijl en daarmee dus jouw angsten, pijnen en jouw vermogen of onvermogen tot een stabiele, veilige verbinding.

Onderzoek je triggers, welke patronen kom je tegen in je liefdesrelatie(s), welke thema’s brengen de meeste pijn en ongemak met zich mee.

Ben je bereid de onderliggende/onverwerkte pijn te doorvoelen?

Emoties zijn energie boosts die in beweging zijn. Emoties kennen een cyclus van vaak niet meer dan 90 seconden. Wanneer je de cyclus van een emotie afmaakt, oftewel je geeft de emotie compleet de ruimte i.p.v. het op te kroppen, te negeren, onderdrukken, weg te lachen, dan lost de emotie zich op en heb je er verder niet/nauwelijks meer last van.

Wanneer je je primaire emotie cyclus niet afmaakt dan verandert deze primaire reactie of primaire emotie in een secundaire emotie. Check mijn andere blog artikel over primaire en secundaire emoties.

De secundaire emotie is dus de niet doorvoelde energie van de primaire emotie. Als de cyclus niet wordt afgemaakt lost de emotie zich niet op. Waar blijft deze energie dan? Deze slaat zich op in jouw lichaam. Ons lichaam kan onverwerkte emoties opslaan. Te herkennen aan allerlei fysieke, mentale en emotionele klachten.

Een paar voorbeelden van emotionele klachten:
– Een afgevlakt gevoel
– Depressieve klachten
– Zwaarmoedig gevoel
– Slachtoffergedrag
– Emoties groter maken dan wat er in werkelijkheid gebeurt

Een paar voorbeelden van fysieke klachten:
– Rug en nekklachten
– Spijsverteringsklachten
– Onverklaarbare vermoeidheid en hoofdpijn

Als je bij de meeste met “ja” hebt beantwoord en je denkt last te hebben van de moederwond dan is het fijn om innerlijk kindwerk in te zetten.

Innerlijk kind werk kan je helpen om toegang te krijgen tot de onverwerkte, primaire emoties! Het is een mooie tool die therapeutisch werkt en ruimte biedt aan dat wat jij mag aankijken en mag integreren.

In hoeverre hebben de vrouwen in jouw vrouwenlijn last van secundaire emoties?

Verdiep je in familiesystemen en intergenerationele trauma’s. Moederwond oorzaken liggen vaak diep verborgen in jouw familiesysteem. Het is handig om de impactvolle gebeurtenissen, patronen, belemmerende overtuigingen en gedragingen in een familiestamboom te plaatsen van je biologische familiesysteem. Zo krijg je inzicht over waar wellicht bepaalde secundaire emoties vandaan komen. En daarmee ook wat jij dient los te laten aan oude, niet dienende, belemmerende patronen, overtuigingen en gedragingen.

Zolang jij onbewust blijft over wat er in jouw familiesysteem afspeelt blijf je dus vastzitten in jouw helingsproces. Maak het voor jezelf bewust en blijf jezelf er aan herinneren dat je blijvend mag herkennen en erkennen hoe je denkt, leeft, gedraagt en wat je voelt.

In elke familiesysteem geldt een krachtige wet en dat is om de balans te herstellen en het onverwerkte te verwerken. Alles wat buitengesloten is (mensen, gebeurtenissen, ziektes, abortussen, miskramen, emoties, etc.) komen uiteindelijk via de volgende generatie naar buiten. Als een soort van uitnodiging om weer bewust te zijn en de ruimte te geven aan de primaire emoties.

Je kunt namelijk emoties dragen van je (voor)ouders en daar geheel onbewust over zijn. Een familieopstelling is een mooie, therapeutische manier om de onverwerkte, primaire emoties te doorvoelen en los te laten. Het is een heling op diep niveau waarbij je niet alleen jezelf en je innerlijke kind heelt, maar ook je familiesysteem en de toekomstige generatie.

De wegen die leiden naar vrijheid

Je relatie(s), innerlijk kind werk, familieopstellingen zijn verschillende tools die je verder kunnen helpen in het helen van je moederwond. Via mijn Instagram: @theschoolofmentalhealth deel ik veel informatie over de moederwond en bovenstaande onderwerpen. Maar ook over primaire en secundaire emoties. Wees welkom om mij hier te volgen en stuur gerust en privebericht. Ik sta altijd open voor een goed gesprek.

Mocht je al veel kennis hebben opgedaan dan wil ik je graag uitnodigen om vooral voorbij het denken te helen. Wil je het begrijpen of wil je het loslaten? Vooral bij de moederwond is het de kunst om de diepe pijn toe te laten. Je hoeft niet altijd te weten waar de pijn vandaan komt. Je hoeft niet nog meer kennis op te doen. Je mag vooral bewust, vrij en volluit leven.

Resoneert dit met jouw verlangens dan nodig ik je graag uit voor de wachtlijst van mijn online programma MASTER YOUR EMOTIONS. KLIK HIER voor de wachtlijst (inschrijven voor de wachtlijst is vrijblijvend). Via de mailinglist wordt je op de hoogte gehouden van toegang tot het programma waar vooral “doen” en “toelaten” de sleutels zijn tot het helen van de moederwond (en alle andere onverwerkte, primaire emoties).

Heb je nog vragen naar aanleiding van de informatie in dit artikel of heb je vragen over MASTER YOUR EMOTIONS? Je kunt mij bereiken via info@theschoolofmentalhealth.com of via Instagram: @theschoolofmentalhealth

Liefs,

Anaïta Nasser

Life Coach, NLP Master, Systemisch Therapeut en ervaringsdeskundige

(Visited 415 times, 1 visits today)