Omgaan met angst

Er is mij gevraagd een gastblog te schrijven voor The School of Mental Health. Met alle inspiratie die ik had werd het nog lastig een onderwerp te kiezen. En toen was daar Corona. Dus daar is ook meteen mijn onderwerp: Omgaan met angst.

Ik ga mijn blog niet weiden aan dit virus. Daar is al genoeg over gesproken. Er is veel om te doen. En logisch. Het is eng, het is onbekend en het solt met je hoofd. Want plotseling zitten we in een situatie waarin alles onzeker is. En dat brengt nogal wat met zich mee. Veel angst. Bang zijn over wat er gaat gebeuren en over wat er (nog) niet is:

  • Komen onze geliefden ongeschonden uit de strijd?
  • Behouden we ons inkomen?
  • Wat staat er straks te wachten met de economie?
  • Wanneer is ons leven weer zoals we het kennen: Onbezorgd, vrij, sociaal?

Hoe ga je met angst om? Hoe houd je je mindset sterk wanneer een situatie onzeker is? En hoe kun jij jezelf zo comfortabel mogelijk door een heftige ervaring heen boksen?

Angst is een universeel iets. Het komt voorbij in verschillende vormen.

Je hebt angst voor dingen die je moet doen om te kunnen groeien. Dit is mooie angst. Je mag iets spannends doen, maar daar zit juist je groei. Dit zijn de hobbeltjes die je neemt om te ontwikkelen. Deze angst moet je in de ogen kijken, verslinden, vermorzelen. Dit is een concrete angst voor iets wat voor je ligt.

Maar dan is er ook de angst voor onzekerheid. De dingen die misschien kunnen gaan gebeuren. Het niet weten. De ‘wat als’ gedachtes. Dit is de angst die niet nodig is. Het is een energielek dat je kunt herstellen. Of eerder móet herstellen. Omdat het verspilde energie is. Het doel is je energie hoog en positief te houden zodat je de juiste dingen naar je toe kunt trekken. Dit doe je door je bezig te houden met de dingen waar je invloed op hebt. Jouw Circle of influence. En deze bestaat grotendeels uit je gedrag en je mindset.

Dus die angst voor onzekerheid moeten we wegnemen. Maar hoe doen we dit?

Durf je angst in de ogen te kijken. Face it. Vecht er niet tegen maar duik erin. Onderzoek het. Duik diep.

Wat is het dat je bang maakt? Is het de angst voor je gezondheid of om iets kwijt te raken? Ben je bang voor het onbekende, voor onzekerheid?

Bang zijn 1001 redenen hebben maar vaak voelen we angst voor de dingen die nog niet bestaan, voor wat we in ons hoofd vormen. Mijn oma zei altijd: De mens lijdt het meest van de zorgen die hij vreest. En die uitspraak is on point! Want in hoeveel situaties heb jij gezeten, écht ingezeten, waarin je bang was. Waarin je het niet meer wist?

En in hoeveel van deze gevallen was je vooraf angstig maar viel het puntje bij paaltje mee?

Denk hieraan als je angst voelt en doe de volgende oefening:

  • Pak een schrift en geef al schrijvend antwoord op de volgende vragen:
  • Waar ben ik bang voor? Omschrijf het zo precies mogelijk.
  • Is dit een situatie waarin mijn angst reëel is of verzonnen? 
  • Draagt mijn angst bij aan deze situatie en maakt dit mijn leven nu makkelijker en beter?

Bij de volgende conclusies:

  • Het is een situatie waar ik geen invloed op heb;
  • Het is een situatie die nog niet aan de orde is;
  • Het maakt mijn leven niet makkelijker?

Dan kun je het loslaten. Let it go.

En dat klinkt moeilijker dan het is. Maar wanneer je de situatie steeds weer opnieuw ontleedt en bewust die schakel omzet van angst naar controle, wordt het steeds makkelijker om hier mee om te gaan.

Probeer het! Speel ermee. En maak het je eigen. Want iedereen verdient een beetje Meerlol in zijn leven!

Auteur: Merel van Vugt
Instagram: merelvanmeerlol

(Visited 79 times, 1 visits today)