Omgaan met hoogsensitiviteit

Margreet Bronk weet als geen ander hoe je het beste moet omgaan met hoogsensitiviteit. Haar motto luidt: “het is niet altijd makkelijk, maar het hoeft niet moeilijk te zijn”. Margreet is HSP coach en lekker nuchter, vandaar dat ik haar heb gevraagd om een podcast met mij op te nemen en een gastblog te schrijven voor The School of Mental Health.

“Hoe moet ik ooit aan het werk gaan als ik groot ben, dat kan ik helemaal niet!!”

Als kind schoot deze gedachte al door mijn hoofd en snapte ik niks van al die mensen die naar hun werk gingen, terwijl het leven zoveel mooiers en leukers te geven heeft. (En niemand legde mij dus uit dat je daar wel geld voor moest verdienen 😉

Tijdens mijn stages liep ik veel vast, ik had fysieke klachten als hoofdpijn en duizeligheid en veel angst dat ik het niet goed zou doen. Toen ik mijn 1e echte baan in loondienst had zat ik al snel tegen een burn-out aan, en toen ik dacht dat een andere baan de oplossing zou zijn, liep ik ook daar tegen een burn-out aan en had ik depressieve gedachten.

‘Zie je wel, het kind in mij wist het al, ik kan dit dus niet.’ Ho, stop!! Deze gedachten gaan je niet helpen, maar ertegen vechten ook niet. Je moet er dwars doorheen.

Alles in mij riep dat ik ontslag moest nemen, maar ik had wel 2 kleine kinderen en een hypotheek. Toch waagde ik de sprong in het diepe en nam ontslag.

Dit is inmiddels ruim 2 jaar geleden. In die tussentijd ging ik op zoek naar een coach die mij kon helpen op het gebied waardoor het allemaal misging: hoogsensitiviteit. Al mijn hele leven voelde ik mij anders, onbegrepen en lukte het maar niet om te zijn zoals ‘het hoort’. Die coach kon ik niet vinden, ik kreeg te horen dat ik zelf al teveel wist. Na een tevergeefse zoektocht ben ik mezelf gaan coachen. Binnen 3 maanden waren mijn depressieve gedachten weg en kreeg het leven weer kleur. De zoektocht die daarna volgde zorgde ervoor dat ik ging ondernemen en andere mensen ging coachen in hun hoogsensitiviteit. Met succes! Ik gebruik een flinke portie nuchterheid,  heb een praktische inslag en veel positiviteit!

Inmiddels weet ik een stuk meer en deel ik graag met jou hoe je er als hsp’er voor zorgt dat je het werk of de baan vindt die bij je past of je huidige baan fijn in kunt richten. Hieronder 5 tips zodat jij beter kunt omgaan met hoogsensitiviteit:

 • WERK
  Denk na over de randvoorwaarden van je werk, denk aan: manier van reizen, afstand, grootte van het team, eenvoudig werk, werk wat ik niet mee naar huis kan nemen, thuiswerken, vroeg beginnen/laat beginnen, computerwerk, met je handen etc. Past het werk wat je nu doet hier ook goed bij?
 • OMGEVING
  Zorg voor een fijne werkomgeving. Werk je graag in de rust of juist met mensen om je heen? Thuis of elders? Wil je een afgesloten kantoor of juist niet? Zet de sfeer neer die bij jou past, neem spulletjes/foto’s mee die jou op je gemak laten voelen.
 • RUST
  Neem regelmatig even een momentje voor jezelf. Blijf wat langer op het toilet zitten, ga even naar buiten of leun achterover op je stoel en voel even hoe je je voelt, zowel in je lijf als in je hoofd.
 • BALANS
  Kijk naar de balans tussen taken die je leuk en minder leuk vindt. Dit geldt voor iedereen, maar als hsp heb je sneller ‘last’ van de negativiteit van minder leuke dingen. En tegenover 1 minder leuke taak moeten vaak wel 3 leuke dingen staan om in balans te blijven.
 • PLANNING
  Ben je overprikkeld? Kijk dan waar je kunt schuiven in je planning. Zijn de dingen die je moet doen vandaag echt heel belangrijk of kun je ze beter opschuiven naar een moment dat je lekkerder in je vel zit? Doe even zoveel mogelijk prikkelarme dingen en pak een taak weer op als je je goed voelt en het 3x sneller zal gaan.

1 op de 5 mensen is hoogsensitief en velen hiervan hebben moeite bij het leren omgaan met hoogsensitiviteit. Wil jij onderzoeken of je hoogsensitief bent? Bekijk dan de checklist op de website van HSP coach Margreet Bronk:  https://margreetbronk.nl/hspchecklist/

omgaan-met-hoogsensitiviteit
(Visited 228 times, 1 visits today)