Wat je denkt wat je moet doen en wat je diep van binnen eigenlijk echt wil

Hoe zien jouw dagen er uit? Vlieg je van afspraak naar afspraak, lees je onderweg je mails op je telefoon en bel je snel nog iemand op? Even lunchen en hoppa, weer verder?

Eenmaal thuisgekomen moet je ook nog van alles: sporten, met vrienden afspreken en ga zo maar door. Eigenlijk ben je doodop en verlang je naar een ander leven. Een leven waarin je de dingen doet omdat je ze graag wil doen en niet omdat je denkt dat je het moet doen.

Toch is dat best lastig, omdat druk zijn zo makkelijk is. Op de automatische piloot breng je je 

dagen door. Harder werken en meer doen. Het lijkt zo effectief, maar dat is het niet. Eigenlijk ben je jezelf al zover voorbij gelopen, dat je niet eens meer precies weet waar je nu echt naar verlangt.

Als je toch een moment gekozen hebt om na te denken wat je echt wil, dan verlamt zo’n moment je. Je weet niet waar je moet beginnen en je vraagt jezelf af of je niet even moet doorzetten. Wachten op een moment dat je er écht tijd voor hebt, tijdens een vakantie ofzo….

Blijven uitstellen

Hoezeer je ook verlangt naar een ander leven en een andere manier van werken, uit de ratrace stappen is niet makkelijk. De wereld om ons heen dendert maar door, waardoor je denkt dat het zo hoort. We zijn ontzettend veeleisend en streng voor onszelf. Bang om te falen en om er niet meer bij te horen. Hierdoor blijf je uitstellen, maak je jezelf wijs dat het niet mogelijk is wat je wil of blijf je wachten op het ideale moment. Maar het ideale moment komt nooit.

Juist door niet te beslissen en door te blijven gaan, zal je gedwongen worden tot een keuze. Ik heb dit zelf aan den lijve ondervonden. Ik luisterde niet naar de signalen van mijn lichaam, ik ging maar door en werd letterlijk met een keiharde klap tot een halt geroepen.

Het moment is altijd NU

Ik heb echt ingezien dat het moment om te veranderen altijd NU is. Alles is al aanwezig om te gaan doen wat je wil. Het ligt niet in de toekomst, elke stap is er 1, elk moment kan een nieuw begin zijn. Ik deel daarom graag een aantal tips en vragen met je, die mij geholpen hebben om te veranderen. 

Beantwoord eerst onderstaande vragen eens:

 • Vind ik het echt belangrijk genoeg om gelukkig te zijn in mijn leven en werk?
 • En als dat zo is: handel ik hier dan ook naar? 

Het is super belangrijk om eerst deze 2 vragen voor je zelf eerlijk te beantwoorden. 

Waarom dit zo belangrijk is?

Op het moment dat jij besluit dat jij het echt belangrijk vindt, dan ga je pas er naar handelen. Dan ga je over tot actie en kom je in beweging. Dus wat kies je als antwoord op de eerste vraag?

Dan de tweede vraag. Als je antwoord op de tweede vraag nee is, schrijf dan eens voor jezelf op wat je hierin wel kunt doen. Dit hoeven niet meteen grote dingen te zijn. Het mogen ook kleine dingen zijn, zodat je elke dag hiermee 20 minuten aan de slag gaat. Om je te helpen bij deze vraag heb ik ook 11 tips voor jou.

11 tips die je verder helpen bij wat je werkelijk wil:

 • Schrijf duidelijk, eerlijk en kort voor jezelf op papier wat je wil en waar je naar verlangt
 • Visualiseer en mijmer hoe je je zou willen voelen en schrijf dit uitgebreider op
 • Ga stap voor stap aan de slag met 1 punt van jouw verlangen 
 • Kijk zo nu en dan weer eens terug bij wat je hebt opgeschreven 
 • Doe het in je eigen tempo en overhaast jezelf niet
 • Probeer veel buiten te zijn 
 • Yoga en meditatie helpen je enorm goed om naar binnen te keren
 • Zoek hulp middels passende coaching 
 • Lees boeken en artikelen over persoonlijke groei en minder moeten
 • Vertel aan anderen waar je mee bezig bent en vraag ze om steun
 • Zoek naar gelijkgestemden die ook willen veranderen. Of nog mooier: zoek mensen op die je inspireren en motiveren

Maar vergeet vooral niet bij een terugval om lief te zijn voor jezelf. Doordat iets niet lukt, zijn we snel geneigd om op te geven en te denken: het lukt me toch niet. Dat is zeker niet waar, alleen op momenten van een terugslag zal je mind je willen behoeden voor teleurstelling en je in je oude 

patroon terugduwen. Het is ok om dat te voelen. Doe juist daarom iets leuks en laat los waar je mee bezig was. Je zult merken dat je hierdoor tot nieuwe inzichten komt en met meer gemak door kunt gaan.

Auteur: Mirjam Beek – Loopbaan & Life Coach

(Visited 16 times, 1 visits today)