Dealen met emoties: zo doe je dat!

We willen ons allemaal goed voelen en niet dealen met emoties. Ik ook. Dus toen ik vanochtend met een “meh” gevoel wakker werd was mijn eerste reactie: shit, hier heb ik geen zin in. Voorheen zette ik de analyseer knop aan. Ik zocht uit waar dit gevoel vandaan kwam. Al dan niet door hier met anderen over te sparren. Misschien slecht geslapen? Zenuwachtig voor een presentatie? Nerveus door een appje wat ik gisteren van iemand heb gekregen? Vervolgens bedacht ik wat de beste oplossing was om van dit gevoel af te komen. Ik kan je vertellen: dit werkt niet.

Het proberen te begrijpen van gevoelens en emoties geeft je een gevoel van controle. Maar die controle is een illusie. In werkelijkheid is het analyseren van je gevoelens een vorm van onderdrukking. Een vlucht van je lijf naar je hoofd. Het is een beschermingsmechanisme om niet te hoeven voelen wat er vanbinnen gebeurt. Dit leidt tot piekeren, frustratie, machteloosheid en maakt het rotgevoel vaak alleen maar erger. Het is een ongezond patroon dat zich constant herhaalt als jij je hier niet bewust van bent. Daarom koos ik vanochtend voor een andere weg om te dealen met emoties. Het is eigenlijk heel simpel.

Voordat we ons goed kunnen voelen, moeten we eerst door het rotgevoel heen. Helemaal doorvoelen wat er in je lijf gebeurt, zonder het te willen begrijpen. Zonder verhaal, zonder oordeel. Alleen dán kan het stromen. Het is niet meer dan energie die vrij wil komen. Niet beter of slechter dan gevoelens van vreugde en blijdschap. En als je verdriet, angst of schaamte de kans geeft om er gewoon te “zijn”, komt er ook ruimte voor die fijne en warme gevoelens.

Dus ik bleef nog even liggen, legde mijn hand op mijn buik en focuste me op de plek waar het “meh”-gevoel zich manifesteerde. Mijn andere hand legde ik op mijn hart. Ik zei hardop tegen mezelf: “ik geef je toestemming om te voelen wat er gevoeld mag worden”. Tot slot zorgde ik ervoor dat ik diep in- en uitademde zodat ik rustig werd. Binnen enkele minuten was het weg.

Makkelijker gezegd dan gedaan? Daar heb je helemaal gelijk in, dat is het ook. Mij lukt het ook niet altijd. Zeker niet met dieperliggende angsten. We gebruiken niet voor niets al ons hele leven (onbewust) dat beschermingsmechanisme van onze mind. Maar weet: oefening baart kunst. Voor je het weet is jouw gevoel van schaamte, verdriet of eenzaamheid binnen 2 minuten weg – want als we de wetenschap mogen geloven is dat hoelang een emotie hooguit duurt.

Auteur: Charlotte Klein

Verder te dealen met emoties? Download HIER het gratis stappenplan van The School of Mental Health om te leren hoe je in 5 stappen het beste kunt omgaan met emoties.

(Visited 36 times, 1 visits today)