De stilte doorbreken

De stilte doorbreken. Ze zwijgt. Durft me niet meer aan te kijken. De lucht is vol met alles wat niet gezegd wordt. Ik zie dat ze wil, maar niet durft. Aan de ene kant is er haar enorme verlangen om niet meer alleen te zijn met haar grote geheim. En aan de andere kant is er dat enorme gevoel van schuld en schaamte. Ze durft me bijna niet aan te kijken, maar dan zet ze hortend en stotend haar eerste stap….die belangrijke stap uit de stilte. 

Traumatische ervaringen. Ervaringen die alles op zijn kop zetten. Waardoor niets meer is zoals het ooit was. Ze maken dat je je afgesneden kunt voelen van de wereld om je heen, van jezelf en van je lichaam. Ze kunnen zo indringend zijn dat niets meer veilig voelt. De mensen om je heen niet, maar ook ervaar je jezelf vaak als niet meer veilig. ‘’Want blijkbaar kan ik niet op mezelf vertrouwen, ik heb namelijk niets gedaan!”, is vaak de gedachte. Of….”ik heb meegewerkt, dus misschien wilde ik het zelf wel?”. Veel van dit soort overtuigingen voeden bij iemand het gevoel schuld te hebben en zich te schamen over wat er is gebeurd.  Ook speelt er vaak de angst over wat er gebeuren kan wanneer je het zwijgen doorbreekt. 

Kortom, delen over traumatische ervaringen is voor veel mensen alles behalve makkelijk. En tegelijkertijd zo ontzettend belangrijk om jezelf te kunnen bevrijden. In mijn werk als klinisch psycholoog spreek ik veel mensen in een dergelijke situatie en probeer ik hen te helpen om de stilte te doorbreken en hen te laten voelen wat er aan die andere kant kan zijn. Er zijn namelijk heel veel mooie behandelmogelijkheden voor klachten die voortkomen uit traumatische ervaringen, waardoor de last enorm kan afnemen. Denk bijvoorbeeld aan EMDR, imaginaire exposure of de narratieve exposure therapie.  

Veel mensen zien erg tegen trauma behandeling op. En dat kan ik me voorstellen, gezien dat je onder ogen gaat komen wat je het liefst nooit meer willen ervaren. Anderzijds is het belangrijk om je te realiseren dat je je kracht al hebt bewezen. Want je zit er nog, zelfs na wat je hebt doorgemaakt.  Dus je kunt echt zo veel meer aan dan je zelf soms denkt.

Welke behandelmethode je ook kiest, het belangrijkste is dat je ergens van binnen voelt, hoe klein ook, dat je het waard bent om de stap te zetten. Want dat ben je absoluut.

Ik heb niets dan diepe bewondering voor de mensen die samen met mij dit pad durven afleggen en hoop met nog velen een stukje mee te mogen lopen tijdens de weg naar het hervinden van vertrouwen en vrijheid.

Auteur: Mieke de Jong
Klinisch psycholoog en eigenaar Mentaal de Baas

(Visited 76 times, 1 visits today)