Bij ziekte zijn we al snel geneigd om te focussen op voeding, slaap en beweging. Maar we vergeten vaak 1 cruciaal aspect: onze emoties.
De Nederlandse taal heeft veel spreekwoorden die uiting geven aan hoeveel impact emoties op ons lichaam hebben:
- Iets op je lever hebben
- Gal spuwen
- Knoop in je maag
- In je broek doen van angst
- etc.
Maar ook de “fijne” emoties maken impact op ons lichaam. Denk maar aan het spreekwoord “vlinders in je buik”. Je kent het vast wel, een bepaalde sensatie in je lichaam dat door je lichaam gaat. Een pure emotie duurt vaak niet langer dan 90 seconden. Dit is de natuurlijke cyclus van een emotie. Deze stroom aan energie in je lijf dien je de ruimte te geven zodat het zich weer kan oplossen. Daarnaast hebben deze emoties een prachtige functie. We hebben ze nodig omdat ons lichaam met ons wilt communiceren en ons ergens voor wilt waarschuwen, beschermen, kracht wilt geven of bevestiging dat alles goed loopt. Maar nu weer even terug naar het gevoel nadat een emotie is opgelost. Je voelt je vaak daarna “relieved”, ontladen en even leeg. Een emotie (en dan met name verdriet) zorgt juist dat je je weer kunt ontladen.
Leef minder in je hoofd
Heb jij last van een negatief gevoel dat langer duurt dan 90 seconden? Of raak je weleens getriggerd en maak je dan de emotie kleiner of groter? Dan laat jij je teveel leiden door je MIND. Je gedachten, je oordelen, je overtuigingen over de emoties of de impactvolle gebeurtenis zorgen ervoor dat de cyclus van 90 seconden wordt belemmerd.
Wat ik bedoel met de emotie kleiner of groter maken:
– Kleiner maken: onderdrukken, negeren of weglachen
– Groter maken: de emotie zo groot en dramatisch maken dat het niet past in verhouding tot de huidige gebeurtenis.
Emoties die niet goed zijn doorvoeld doordat je ze kleiner of groter maakt deze bevriezen (kleiner maken) of verhitten (groter maken). Wat resulteert in oud zeer, gevoelloos zijn, of het andere uiterste, emotionele uitbarstingen hebben.
Wat voor gedachten en overtuigingen gaan er door jou heen op het moment dat er een emoties opkomt? Dit is een interessante om eens goed te onderzoeken. Want het kan dus maar net zo zijn dat je met je gedachten de normale cyclus van 90 seconden telkens stopt zet en daarmee je lichaam meer schade aan doet.
Er komt namelijk heel veel spierspanning, een verhoogde hartslag, adrenaline en cortisol vrij wanneer je bijvoorbeeld boosheid ervaart. Als je deze emotie de ruimte geeft en naar binnen keert dan blijf je er niet te veel in hangen. Keer je boosheid naar buiten (naar de ander) en maak je het in je mind groter dan in werkelijkheid of ga je je boosheid zwaar onderdrukken dan kan je daarmee de spierspanning, cortisol en de stress behouden. Bij chronische stress opgewekt door emoties tast je daarmee je zenuwstelsel aan.
Hoe te beginnen?
Leer je lichaam 100% te bewonen. Begin daar eens maar mee. Je wilt de gedachten en oordelen soms even pauzeren om emoties een kans te geven zich op te lossen.
Zo een 10 jaar geleden was dit eigenlijk mijn grootste struggle. Ik leefde erg veel in mijn hoofd, was onbewust mijn emoties aan het onderdrukken, bekritiseren, negeren of weglachen. Ik voelde letterlijk dat er een blokkade zat tussen mijn lijf en mijn emoties. Mijn blokkade was mijn mind, gedachten, patronen en oordelen.
Well those days are over now! Ik leef niet continue in mijn hoofd, ik oordeel en pieker niet meer en daarvoor voel ik meer rust en ontspanning. En ik ben qua emoties veel meer in balans. Ik schiet niet meer volluit in het uiterste. Tussen niet meer voelen (dissociëren) of juist overspoeld raken door emoties (emotionele uitbarstingen of dagen in zwaarmoedigheid leven).
Om minder in mijn hoofd te leven en meer in mijn lichaam zet ik elke dag de 80/20 regel in. 80% van de 24 uur zet in diverse middelen in om in verbinding te blijven met mijn lichaam en daarmee ook in het hier en nu:
- Dat betekent een avond en ochtendroutine en elke avond 8 uur slaap
- Yoga en ademhalingsoefeningen
- Sporten en wandelen
- Veel in de natuur zijn
- Journalen en schrijfoefeningen te doen
- Creatief bezig zijn (het liefst met mijn handen)
- Gezonde voeding en veel rustmomenten om met volle aandacht te eten
- Alone time, lummel tijd, thee-drink-naar-buiten-staar-momentjes
Zou je graag willen leren hoe je minder piekert en sneller in balans komt? Hoe je minder stress krijgt en meer rust en een liefdevolle houding naar jezelf toe?:
Schrijf je dan nu in voor de online cursus: MASTER YOUR EMOTIONS
De online cursus geef ik 2x per jaar. Dus schrijf jezelf snel in of zet jezelf onderstaande op de wachtlijst.

Veel succes maar vooral veel plezier bij het werken aan meer balans en rust in je mind en in je lijf.
Liefs,
Anaïta
P.s. Heb je de cursus gemist? Meldt je dan aan voor de wachtlijst voor de volgende ronde. KLIK HIER om je aan te melden.