Ervaring met life coaching: “Ik gooide mijn leven om en leef nu mijn droom” – STUDENT SPOTLIGHT

Ervaring met life coaching: ‘Anaïta hield mij een spiegel voor en leerde mij de impact van vroeger, momenteel leef ik mijn droomleven’.

Vandaag zet The School of Mental Health coachee Sander van Rijn in de Student Spotlight: wat heeft deze ‘student’ van The School of Mental Health bereikt met life coaching? Wat zijn Sander zijn ervaring met life coaching. Sander van Rijn startte een paar jaar geleden met een 1:1 traject bij Anaïta. De ervaringen uit zijn jeugd werden hem teveel. Zoals Sander het zelf omschrijft: ‘De in mijn jeugd ontwikkelde patronen, zeulde ik als kettingen om mijn enkels mee. Ik was gevangen genomen door trauma’s uit het verleden, vastgezet in een zwaarbewaakte mentale gevangenis.’ 

In de Student Spotlight delen we het inspirerende verhaal van Sander die in 2020 zijn leven volledig omgooide. ‘Ik kan momenteel wel zeggen dat ik mijn droomleven leef. Ik ben nu op vrije voeten, vrij van pijn en vrij van belemmeringen‘. Door het coachingstraject sloeg Sander zelfs een nieuwe weg in. Hij begon zijn eigen onderneming en werd succesvol copywriter.

ervaring-met-life-coaching

Lees hieronder Sander’s ervaring met life coaching, waarin Amber van Mierlo, stagiaire van The School of Mental Health, Sander interviewt over de impact van het coachingstraject.  

In verbinding met jezelf komen door life coaching

Bij de vraag hoe Sander zichzelf zou omschrijven, begint Sander het gesprek enthousiast. ‘Ik ben Sander, 28 jaar jong en freelance copywriter’. De kans om freelance tekstschrijver te worden heeft Sander met beide handen aangegrepen. ‘Schrijven is écht mijn passie geworden, het geeft mij nieuw leven eigenlijk. Als ik schrijf, kom ik in verbinding met mezelf en ben ik me even niet bewust van de buitenwereld. Ik ben dan in een soort flow, ik kan mezelf hier helemaal in verliezen’.

Schrijven is dan ook iets dat veel betekent voor Sander. ‘Jarenlang was ik eigenlijk alleen maar bezig met wat de buitenwereld van mij vond en niet met wat ik zelf graag wilde. Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt: in verbinding komen met mezelf durfde ik niet. De gevoelens die hierbij kwamen kijken, waren namelijk best wel confronterend. Ik moest mezelf en mijn eigen gevoelens recht in de ogen leren kijken. De coachingsessies met Anaïta hebben mij hierin heel erg geholpen, omdat ik hierbij veel moest schrijven. Ik belichtte hierdoor mijzelf en mijn emoties, waardoor ik ineens wél de verbinding met mezelf aanging. Dit had ik dan ook echt nodig.’ 

Ontdek wat je wil met je leven

‘Hoe ik mijn bedrijf opgestart heb, is ook wel een leuk verhaal’, vertelt Sander lachend. ‘Omdat Anaïta mij zoveel liet schrijven, heb ik eigenlijk mijn talent en passie voor schrijven ontdekt. Haar enthousiasme over mijn teksten werkte aanstekelijk en ze moedigde mij zelfs aan om er iets mee te gaan doen. Ik besloot hiernaar te luisteren. Ik ruilde mijn toenmalige kledingbedrijf in voor iets waar ik wel echt gelukkig van werd: het schrijven van teksten.’

ervaring-met-life-coaching

‘Ik startte met het opbouwen van een portfolio en het bleek meteen BIG DEAL te zijn. Binnen een maand had ik METRO Nieuws al aangeslagen!’ 

‘Momenteel werk ik voor grote klanten, zoals PLIEGER. Dus het gaat best goed moet ik zeggen’, vertelt Sander trots. ‘Maar ik kickboks ook gewoon in mijn vrije tijd,’ zegt Sander lachend, ‘om mijn energie kwijt te kunnen. Om bij te komen doe ik dit heel graag, maar ook om aan mezelf te werken. Ik leerde dat ik dit echt nodig heb – ook door het coachingstraject met Anaïta. Ik heb door het coachingstraject dus een heel ander leven opgebouwd. Een leven dat ik niet altijd heb gehad, moet ik eerlijk toegeven.’


Verwerken van je jeugd


‘In mijn jeugd, heb ik best wel wat meegemaakt, waar ik in mijn latere leven veel last van gehad heb’, begint Sander te vertellen. ‘Ik ben opgevoed door een moeder met de vermoedelijke stoornis schizofrenie en een vader heb ik nooit gehad – fysiek niet, maar ook niet mentaal. Ik groeide eigenlijk op zonder de steun van mijn beiden ouders; mijn moeder was te ziek om voor ons te zorgen.’ Sander laat even een stilte vallen en vertelt: ‘Ik ontwikkelde hierdoor grote trauma’s, triggers en patronen. Patronen die mij door mijn gehele leven zijn gaan achtervolgen. Op een gegeven moment stortte het allemaal bij mij neer: mijn jeugd heeft een zware impact op mij gehad en nog steeds. Ik moest hier wat mee gaan doen.’ 


Patronen doorbreken


‘Toen ik begon met life coaching bij The School of Mental Health, wist ik eerlijk gezegd helemaal niet waar ik aan begon. Maar ik wist wel dat Anaïta mij kon gaan helpen bij mijn trauma’s en triggers, door het probleem bij de kern aan te pakken.’ 

De patronen die Sander ontwikkelde in zijn jeugd, zaten hem in de weg: ‘Ik zat met heel veel dingen. Ik wilde altijd heel erg veel geven, maar ik kon niet nemen. Ik moest leren, dat naast de mensen van wie ik houd, ik er zelf ook mag zijn. Hier had ik altijd grote moeite mee. Ik kon bijvoorbeeld ook heel slecht omgaan met kritiek: ik wilde alles zo graag goed doen, maar dat zat mij ook enorm in de weg.’

‘Ik dacht altijd dat ik het niet waard was’

‘Ik ontwikkelde een grote bewijsdrang, om mijn tekortkomingen in mijn jeugd te compenseren. Gehoord en gezien heb ik mij namelijk nooit gevoeld – in mijn latere leven hunkerde ik hier dan ook enorm naar. Ik deed dingen waar ik helemaal niet gelukkig van werd, puur om aan anderen te laten zien dat ik wel sterk en goed genoeg ben.’

Even is Sander stil: ik merk op dat Sander het lastig vindt zijn eigen woorden onder ogen te zien. Hij bekijkt nu ineens weer de Sander die zijn eigen onzekerheid met man en macht probeerde te herstellen door te zoeken naar de bevestiging die hij in zijn jeugd nooit kreeg.

‘Door alle dingen die er gebeurde in mijn jeugd, kreeg ik dagelijks gedachtes als: ‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘Oh, ik doe het wéér fout’, ‘Zie je wel, ik verdien geen liefde’ en ‘Ik ben het gewoon niet waard’.’

‘Hierdoor heb ik in mijn jeugd best veel woede gekend. Ik moest dealen met veel onbegrip, want waarom waren de dingen eigenlijk precies zoals ze waren? En waarom ‘leven’ deze dingen nog steeds zo erg in mij als toen het gebeurde?’

‘Deze woede heb ik heel mijn leven opgekropt en moest eerst verwerkt worden om verder te kunnen. In de kern had ik dus eigenlijk grote behoefte aan een uitlaatklep voor mijn woede. Omdat Anaïta echt geen oordeel had, voelde ik mij veilig om mezelf helemaal bloot te geven. Hierdoor kon ik deze trauma’s gaan verwerken en mijn patronen gaan doorbreken. Door de sessies werd ik mij ineens bewust dat ik niet minderwaardig ben, maar dat ik dingen meegemaakt heb die ik moet verwerken.’ 


‘Ik was een slaafje van mijn emoties’


‘Al vanaf de eerste sessie kwam er ook heel wat oud wrok bij mij los. Anaïta zorgde ervoor dat ik mijzelf echt goed leerde kennen. Zij hield mij een spiegel voor en leerde mij de impact van vroeger. Ik was echt een slaafje van mijn emoties, in plaats van hier de baas over te zijn. Ik ging door het leven met een blok aan mijn been en ik was gefocust op resultaat. Hele weekenden offerde ik op om mezelf te bewijzen. Voor wie denk je dan? Voor mezelf, zodat ik niet geconfronteerd werd met mijn onzekerheid, maar het gevoel had wél waardevol te zijn’, beseft Sander zich nu. ‘Life coaching met Anaïta heeft mij geholpen mezelf te bevrijden van deze pijn en belemmeringen.’ 


Wie ben je nu in vergelijking met vroeger?


‘Ik omschrijf mezelf als leider nu, leider van mijn emoties en heel erg zelfbewust. Ik weet waar dingen bij mij vandaan komen, hoe ik om moet gaan met triggers én hoe om te gaan met mijn emoties. ik heb heel erg veel vertrouwen ontwikkeld in alle aspecten in mijn leven. Hierdoor kan ik nu ook lekker sociaal zijn, terwijl ik vroeger verbinding juist uit de wegging – dit kwam altijd te dichtbij.’

‘Door Anaïta kon ik mij meer openstellen naar anderen. Ik leerde dat ik wel goed genoeg ben voor mensen, ook al wilde mijn vader vroeger geen contact met mij. Ik durf me nu te verbinden met anderen en ik heb nu een mooi stel vrienden om mij heen die er altijd voor mij zijn.’

‘Momenteel leef ik mijn droomleven door de life coaching’

Ik leef momenteel ook echt mijn droomleven, ik realiseer me dat mijn leven is zoals ik het wil en zoals het moet zijn. Het handvat dat mij daar het meeste bij geholpen heeft, is dat Anaïta mij heeft leren reflecteren en triggers heeft leren ontdekken die heel diep zitten. Ook heb ik geleerd om met gezonde intenties te sporten. De coaching heeft mij leren inzien dat sport bijdraagt aan een verbeterde mentale gezondheid, waardoor ik nu zonder bewijsdrang en met veel plezier sport. Daarnaast heb ik ook mijn schrijftalent ontdekt en mijn passie hiervoor.’

‘Anaïta is veelzijdig en dynamisch en ik vind het fijn dat ze soms lekker direct is. Hierdoor ben ik echt tot de kern van mezelf gekomen. Ook is ze zelf heel bewust en kan ze ook heel bewust maken, dit heeft mij heel erg geholpen in mijn proces. Ze doet er echt alles aan om je te helpen en ze is heel eerlijk. Met al deze kwaliteiten samen heeft Anaïta mij geholpen het beste uit mezelf te halen, waardoor ik nu ook mijn droomleven leef. Al blijf ik zeggen: je zelfontwikkeling houdt nooit op. Elke keer vind je wel weer een nieuwe trigger of last, maar door de ervaring met life coaching weet ik dat ik de kracht heb om hiermee aan de slag te gaan en dat het gaat lukken.’ 


Wil je nog iets zeggen tegen jezelf?


‘2021 heeft mij nieuw leven gegeven
: ik koos eindelijk voor mezelf. Ik ga me nu niet meer druk te maken over de meningen van anderen: diep van binnen weet ik wel wat ik zelf wil. Komend jaar ga ik niet meer nadenken, maar gewoon DOEN! Sterker nog, ik ga het gewoon laten gebeuren en vertrouwen dat het goedkomt. Ik ga het resultaat boeken dat ik wil behalen, de weg gaat toch alleen maar vooruit. Ik kom toch wel waar ik wil komen. Dat vertrouwen is er en zal er blijven.’


Lees meer over Sander en zijn schrijfkunsten op: https://www.nubisstudios.com/

Volg Sander op Instagram: https://www.instagram.com/nubisstudios_copywriters/

Interesse in coaching?
Plan dan een gratis kennismaking met Systemisch Therapeut, NLP master, ervaringsdeskundige en life coach Anaïta. 

Ervaring met life coaching | Familieopstellingen | NLP | life coaching

(Visited 189 times, 1 visits today)