Wat is een Verlangen opstelling?

Een Verlangen opstelling helpt je net zoals een Familieopstelling om in contact te komen met de gebeurtenis waar een blokkade of trauma oorspronkelijk vandaan komt. Dit kan bijvoorbeeld zijn: een pijnlijke afwijzing van vader of moeder, een ziekenhuiservaring als kind, gepest zijn, een ingrijpende verhuizing, conflicten in de familie, emigratie of verhuizing, scheiding, ziekte, de dood van een dierbare of huisdier, enz.

Deze gebeurtenissen kunnen je blokkeren om je verlangens te volgen. Met de opstelling start je een diep trauma verwerkingsproces op. Door verwerking is het weer mogelijk om vanuit meer (zelf)vertrouwen je verlangens te volgen.

Wat is een verlangen?
Van velen is vaak het allergrootste verlangen om 100% zichzelf te zijn, een authentiek leven te hebben, met een fijne baan/onderneming, goede en gezonde relaties met een liefdevolle partner, kinderen en andere fijne mensen in hun leven.

Met het verlangen wordt bedoeld: Wat is jouw intentie? Wat wil je graag realiseren of bereiken (wat tot nu toe nog niet lukt)? Als je naar je huidige leven kijkt: waar ben je niet tevreden over? Wat zou je graag hierin willen veranderen (wat nog steeds niet lukt)? Welke belemmerende patronen en blokkade(s) kom je tegen.

Wat is een Verlangen opstelling?
Een opstelling is als het ware een real life ontmoeting met jezelf, je blokkades, je patronen. Je krijgt handreikingen om je persoonlijk te ontwikkelen of stappen te zetten.

Een opstelling laat je op een andere manier naar je persoonlijke of werkgerelateerde zaken kijken. Met behulp van mensen (in groepsopstellingen) of blokjes (bij individuele opstellingen) die representant staan voor een bepaald thema/persoon, zet je jouw vraag letterlijk in de ruimte neer. Waardoor je emoties kunt toelaten, je kunt integreren met je trauma’s, patronen en bindingen.

De informatie die voorheen onzichtbaar en onverklaarbaar is wordt ineens weer zichtbaar. Een Verlangen opstelling is als het ware een eye-opener om de blokkades en patronen te zien die jou belemmeren om 100% te gaan voor jouw verlangens.

Wat is het verschil tussen Verlangen opstellingen en Familieopstellingen?
Er is niet veel verschil in de twee soorten vormen van opstellen. Het enige verschil is dat het startpunt van een opstelling anders is. Bij een Verlangen opstelling begin je vanuit je verlangen.

“En ineens stond ik oog in oog met mijn verlangen, dat voelde eng, verwarrend en ver weg. Wat willen deze gevoelens mij vertellen? Mijn verlangen is om meer in verbinding te staan met mezelf, meer zelfliefde te voelen maar ook om meer verbinding te kunnen voelen en ervaren met mijn partner. Ik hou zielsveel van hem maar onbewust blijf ik de relatie saboteren. En ineens zag ik het, de sprankeling in haar ogen, mijn verlangen haar ogen. Ze stond recht voor me, maar ik was bang om haar toe te laten. De verdere inhoudt van de opstelling laat ik liever voor mezelf, maar het was magisch. Uiteindelijk zag ik in dat ik bang ben om mijn partner toe te laten. Maar dat dit eigenlijk een patroon is die doorbroken mag worden van mijn moeder, oma en mijn grootoma. Zij hebben altijd door vervelende omstandigheden hun hart afgesloten van hun partner. Pijnlijk om dat te beseffen. Maar nog pijnlijker om te beseffen dat ik dat ook deed en dit helemaal niet nodig is. Een paar maanden na de opstelling heb ik een aantal keer gesproken met Anaïta. Het was bizar hoe goed en mooi ze kon verwoorden wat ze bij mij zag en wat ik voelde. Ik kon er voorheen nog niet goed bij. Ik voel me 1000x lichter en mijn partner en ik zijn weer helemaal verliefd. Het voelt als een wedergeboorte en alsof ik een nieuw leven ben gestapt. Zoals ik al zei een Verlangen opstelling is magisch! – Anoniem

Waarom zou je een Verlangen opstelling doen?
Als mens ervaar je impactvolle en traumatische gebeurtenissen. Wanneer dit pijn doet (emotioneel, mentaal of fysiek) kan dit voor je psyche overweldigend zijn om te verwerken.

Als het ware “parkeert” je psyche de pijn. Deze onverwerkte pijn verdring je onbewust als overlevingsmechanisme. Dit verdrongen deel noemen we het trauma deel. Het deel dat ervoor zorgt dat je kunt overleven en zorgt dat het trauma deel geparkeerd staat wordt het overlevingsdeel genoemd. Dit deel zal er alles aan doen om er voor te zorgen dat je niet (opnieuw) zulke pijnlijke gevoelens ervaart.

Als het ware splitst je psyche zich in 3 delen:
– het gezonde deel
– het trauma deel
– het overlevingsdeel

Helen betekent in mijn ogen niet “je trauma helen” maar veel meer “weer heel worden”. En om weer heel te worden en compleet te zijn, dien je alle 3 de delen met elkaar te integreren. Je trauma en pijn hoef je niet te verdringen. Bij een opstelling is vaak integratie mogelijk.

Een Verlangen opstelling is gebaseerd op het werk van professor Dr. Franz Ruppert. Zijn methodiek omschrijft hij als de Identiteit georiënteerde Psychotrauma Theorie en Therapie. De theorie is geworteld in trauma- en hechtingstheorieën. Franz Ruppert heeft het werk van de grondlegger van Familieopstellingen, Bert Hellinger doorontwikkeld.

Het startpunt van een Verlangen opstelling is het formuleren van jouw dromen, doelen en verlangens. Dat kan dus echt van alles zijn:
– Ik wil verbinding
– Ik wil een partner
– Ik wil een nieuwe baan
– Ik wil ondernemen
– Ik wil mezelf zijn
– etc.

In groepsverband kies je een persoon uit voor jouw verlangen. En in individuele opstellingen kun je attributen inzetten (blokjes, stenen of kristallen, poppetjes, knuffels, etc. Zie foto) Klik hier als je meer wilt weten over 1-op-1 coaching en individuele opstellingen.

Wanneer kan een opstelling zinvol zijn?
– als het niet echt wil lukken om in je persoonlijke leven of baan/onderneming dat te bereiken wat je graag wilt
– bij een langer durend zwaarmoedig gevoel
– bij herhaaldelijke of langdurende conflicten met familieleden, partner, kinderen of collega’s
– bij onbegrepen lichamelijke en mentale klachten
– bij patronen die zich generaties lang herhalen
– bij onverwerkte rouw
– bij een aanhoudend gevoel nergens bij te horen
– bij problemen met het opbouwen van een langdurige, stabiele liefdesrelatie
– bij gevoelens die je niet kunt plaatsen (schuld, eenzaamheid, angst)
– als je het moeilijk vind om je te verbinden met anderen of jezelf

Levens- en werkgeluk wordt enerzijds beïnvloed door de relatie die je met jezelf hebt en anderzijds de relatie met anderen. Dat hoeven niet alleen maar je partner, vrienden, familie te zijn, het kan ook de relatie die je hebt tot je werk, onderneming, je (fysiek of mentale) klachten en zelfs tot het leven zijn.

Een positieve en vruchtbare relatie tot jezelf en je omgeving zorgt ervoor dat je meer (zelf)vertrouwen krijgt en dus meer kunt groeien en je verlangens kunt realiseren.

Wil je graag in een groep een Verlangen opstelling bijwonen als representant of om jouw verlangen op te stellen? KLIK DAN HIER.

Je kunt ook per mail op de hoogte gebracht worden van de 1-daagse Verlangen opstellingen en Familieopstellingen in Alphen aan den Rijn in mijn praktijk KLIK HIER voor de wachtlijst.

Liefs,

Anaïta Nasser
Systemisch Therapeut, NLP Master en life coach

P.s. Ben je nog niet klaar om een opstelling te doen maar wil je wel graag aan de slag met het volgen van je verlangen? Download dan mijn gratis e-book VOLG JE VERLANGEN Klik hier

(Visited 1.135 times, 1 visits today)