Door te mediteren leer je jezelf kennen

Waar denk jij aan bij mediteren? 
Misschien mediteer je zelf al, misschien heb je ervan gehoord en misschien roept het zelfs negatieve associaties bij je op. Toen ik voor het eerst hoorde over mediteren was ik huiverig. Het klonk in mijn nuchtere oren als zweverig en spiritueel. Wat kon een tijdje stil zitten en ademen nu opleveren? 

Mijn eerste kennismaking met mediteren was tijdens een drukke periode in mijn leven; mijn afstudeerstage. Ik ervaarde mijn stage als stressvol omdat ik deed wat ik eigenlijk niet zo leuk vond (koude sales). Om mijn stress te verminderen, raadde mijn stagebegeleider aan om twee keer per dag te gaan mediteren. Hij had er zelf veel verlichting en rust door gekregen. Ik nam zijn advies aan en zocht meditaties op via YouTube. 

Het begin van stress 
In sommige situaties ervaar je veel stress. Deze stress wordt veroorzaakt door gedachten in je eigen hoofd. Dit heb ik geleerd toen ik mezelf meer ging verdiepen in meditatie. Je leert meer over je eigen gedachten, want die hoor je de hele dag. Hoe je nadenkt en hoe je je omgeving ziet, zijn je eigen gedachten. Hoe vaak denk je bijvoorbeeld dat iemand je niet aardig vindt of niet leuk vindt? Ga dan eens na; is dit een stemmetje in je hoofd of heeft diegene dat echt tegen je gezegd? Soms kunnen je gedachten doorslaan en kun je daardoor stress en zelfs lichamelijke klachten krijgen zoals hoofdpijn en extreme vermoeidheid. Daarom is het erg belangrijk om elke dag een moment rust te nemen voor jezelf. 

Minder opgejaagd, meer rust.
Meditatie zorgt ervoor dat je beter onderscheid gaat maken tussen dingen die echt gebeuren en gedachten die alleen maar in je hoofd zitten. Zo merk ik bijvoorbeeld dat als ik weer mediteer, ik meer concentratie heb en zelf kan bepalen of ik aan een persoon of situatie wil denken of niet. Dit geeft rust. Het opgejaagde gevoel van iets moeten of aan iemand denken gaat weg. Ik leef rustiger. Ik kan gevoelens beter beheersen en situaties beter overzien. Ik ervaar minder stress. Het zal je verbazen welke effecten meditatie kan hebben. Ik maak zelf regelmatig de grap dat meditatie magie is. Terwijl het enige wat je moet doen eigenlijk stil zitten (of liggen) is en goed ademen. 

Verder ontwikkelen in meditatie 
Via YouTube heb ik mijn eerste meditaties gedaan. Soms met alleen muziek, soms met een stem die mij door de meditatie begeleidde. De afgelopen weken gebruik ik eigenlijk alleen de app Meditation Moments. Hierin kun je geleide meditaties vinden, maar ook luisterboeken en rustgevende muziek. Ik heb ook veel geleerd over rust in je hoofd door het boek Master your mindset van Michael Pilarczyk en door Steeds leuker en Leven met wind mee van Jelle Hermus.

Als je wilt beginnen met mediteren kun je verschillende doelen kiezen: je dag rustig starten, ontspanning, je dag rustig afsluiten, rust in je hoofd krijgen, dankbaarheid trainen, geïnspireerd raken, visualiseren en gewoon even een moment voor jezelf met fijne muziek. Kies het doel waar jij op dat moment het meeste behoefte aan hebt. Ga vervolgens op zoek naar meditaties die hierop gericht zijn. 

Meditatie als middel van persoonlijke ontwikkeling en groei
In het begin zal het lastig zijn om niet aan dingen te denken of om stil te zitten of liggen. Zet toch door. Het wordt makkelijker als je het vaker gaat doen. Meditatie is een belangrijk onderdeel van persoonlijke ontwikkeling en groei. Er zijn verschillende geleide meditaties te vinden die je kunnen helpen om bijvoorbeeld een probleem op te lossen. Zelf heb ik een mooie ervaring gehad tijdens een meditatie over het loslaten van meningen van anderen. 

Het is niet gek als je tijdens een meditatie emotioneel wordt of ermee wilt stoppen omdat je gevoel ineens te intens wordt. Laat deze emoties gewoon toe. Probeer rustig te blijven en kalmeer jezelf als het nodig is. Je komt steeds beter bij je diepste gevoelens en leert jezelf steeds beter kennen. Deze informatie die naar boven komt tijdens mediteren, kun je in je dagelijks leven gebruiken en zorgt ervoor dat je gaat groeien. 

Veel succes en veel plezier met mediteren!

Liefs,

Eliza Agten

Meer lezen? Een dag voor kerst kreeg ik de behoefte om mijn ervaring met stress en meditatie te delen. De blog die ik toen schreef, kun je HIER vinden: Mediteren is fijn voor je mentale gezondheid.

(Visited 24 times, 1 visits today)