Ontspan je zenuwstelsel: wat te doen bij onrust?

Ontspan je zenuwstelsel: wat te doen bij onrust en teveel prikkels?

Charlotte Anne weet als geen ander hoe ze anderen kan helpen met het behalen van een optimale gezondheid door je lichaam de juiste voeding te geven en het zenuwstelsel te leren kalmeren. Ze is een specialist op het gebied van het lichaam, daarom heb ik haar uitgenodigd om een gastblog te schrijven voor The School of Mental Health. Als orthomoleculair therapeut, vertelt Charlotte Anne in deze blog hoe je je lichaam en zenuwstelsel kan helpen als het veel onrust en prikkels te verduren heeft. Zodat je kan leven vanuit rust, vertrouwen én met een ontspannen zenuwstelsel. Lees je mee? 

Terwijl je dit leest: ontspan je kaken, laat je schouders soepel hangen, adem diep in en… slaak dan een grote, luide en diepe zucht. Ben je ready om de informatie in je op te nemen? Ontspan je zenuwstelsel door bovenstaande stappen uit te voeren.

Wie is Charlotte Anne? 

Ik zal mij eerst even voorstellen! Mijn naam is Charlotte Anne, maar iedereen noemt mij Lotte. In het dagelijks leven heb ik een eigen praktijk Charlotte Anne, waarin ik werk als orthomoleculair therapeut. Als orthomoleculair therapeut help ik mensen met lichamelijke klachten door middel van voeding en de juiste supplementen. Al moet ik zeggen: ik kijk zeker verder dan alleen naar de klacht die iemand ervaart. Ik kijk naar het totaalplaatje en per klant kijk ik apart naar wat ze nodig hebben; ieder mens is uniek. Niet voor iedereen werkt dezelfde oplossing voor een bepaalde klacht. Wil je hier meer over weten? Neem dan eens een kijkje op mijn website. Daar vertel ik je meer over het zenuwstelsel en oplossingen voor bepaalde klachten.


Ontspan je zenuwstelsel 

De laatste tijd hoor ik veel mensen om mij heen die last hebben van onrust, zich down voelen, moodswings en niet helemaal lekker in hun vel zitten (dit gebeurt vaker in de winterperiode). De dagen worden nu – gelukkig – weer langer en je lichaam heeft weer meer energie door al het zonlicht. Toch houden veel mensen het gevoel van donkere wolken in hun hoofd. Herken jij dat ook? 

Uit ervaring in mijn praktijk, weet ik dat dit zeker niet fijn is en dat dit op lange termijn veel gevolgen voor je lichaam heeft. The School of Mental Health staat voor een goede mentale gezondheid en daarom help ik jou graag wat verder op weg met deze blog.

Wat doet het zenuwstelsel voor je?
Wat is het zenuwstelsel nu precies en wat regelt het allemaal? Het autonome zenuwstelsel (de naam zegt het eigenlijk al) wordt automatisch en onbewust aangestuurd. Hier hoeven wij dus niks voor te doen. Het regelt onder andere:

  • Je hormoonhuishouding;
  • Het immuunsysteem;
  • De spijsvertering;
  • De ademhaling;
  • Je hartslag;
  • En het houd je lichaamstemperatuur in balans.

Allemaal best wel belangrijke taken zo te zien. Dit autonome zenuwstelsel kan je weer in twee delen opdelen:

Het sympathische zenuwstelsel (zet aan denk; zorgt voor fight or flight) en het parasympathische zenuwstelsel (zet uit; zorgt voor ontspanning). 


Tegenwoordig staan vele van ons in standje “actie/overleven” en kunnen de uit-knop nog maar lastig vinden. Het kan dan voelen alsof je altijd achterna gezeten wordt of dat je opgejaagd wordt. Dit betekent dat je sympathische zenuwstelsel aan staat en je je lichaam niet voldoende rust geeft.


Wat zijn de gevolgen als je je lichaam te weinig rust geeft? 

  • Spijsverteringsproblemen
  • Opgeblazen gevoel
  • Ontregelde cyclus
  • Menstruatie klachten
  • Hoofdpijn
  • Burn-out klachten
  • Slecht slapen

Je lichaam geeft geen prioriteit meer aan de bovenstaande punten. De focus en energie gaat dan naar het overleven, maar een ontspannen zenuwstelsel? Ja, daar is geen tijd meer voor… Je lichaam schakelt dan bepaalde functies uit. Om uit de ‘overlevingsmodus’ te komen is het belangrijk om voor jezelf te achterhalen wat voor jou (stress) triggers/prikkels zijn. Natuurlijk mag er stress zijn, maar het is ook belangrijk dat er gezorgd wordt voor rust en herstel! Ontspan je zenuwstelsel daarom structureel.

Zie het maar zo: wanneer je continu moet blijven rennen omdat er een leeuw achter je aan zit kan je lichaam zich niet herstellen?


Je zenuwstelsel is de sleutel voor meer rust (in je hoofd)

De cellen in je lichaam zijn of bezig met groei/herstel of staan in verdedigingsmodus. Je zenuwstelsel is de switch/aan en uitknop in dit proces. Als deze switch goed werkt kan dit systeem veel beter werken, omdat je zenuwstelsel alles wat je nodig hebt, beter door je lichaam kan vervoeren. Wanneer dit systeem goed werkt zul je merken dat: prikkels beter verwerkt worden, je geen vol hoofd hebt wanneer je thuiskomt van werk, dat je schouders ontspannen langs je lichaam hangen, je een lage buikademhaling hebt en dat je tong niet aan je gehemelte vast zit geplakt! 

Als je zenuwstelsel ontspannen is, gaat jouw lichaam dus veel beter werken! En dat gun ik iedereen!


Tips om je zenuwstelsel meer te ontspannen

  1. Huid op huid contact
    Knuffelen (dit kan ook met je huisdieren) en de liefde bedrijven! Dit boost je oxytocine
  2. Maak vaker tijd voor jezelf om weer helemaal op te laden
    Dit kan voor iedereen anders zijn. Voorbeelden van Me-Time; Lees een goed boek (zie post voor fijne boekentips!), Neem een warm magnesium bad, zet een kop thee en ga even lummelen op de bank of boek een ontspanningsmassage (klik hier voor mijn favorite masseur)
  3. Zet een kopje kamille thee 

Dit is ook erg fijn in de avond voor het slapen gaan.

  1. Vraag jezelf af:
    Wat heb ik nu nodig om mijzelf rustiger te voelen, waar heeft mijn lichaam nu behoefte aan? Wat heeft mijn lichaam nodig om te kalmeren en uit die 6de versnelling te komen?
  2. Voldoende beweging
    Ontspan je zenuwstelsel door het liefst iedere dag 20/30 minuten te bewegen. Stel voor jezelf een stappendoel (begin hierin klein met bijvoorbeeld 5000 stappen per dag), ga sporten met een vriendin of misschien is een teamsport iets voor jou? Zorg ervoor dat het iets is waar je plezier uit haalt en niet doet omdat het “moet”.
  3. Slow motion
    Probeer ook op een rustige en ontspannen manier te bewegen, zoals buiten wandelen. Wandelen in de buitenlucht zorgt voor een lekker fris gevoel en daglicht in je ogen zorgt voor meer energie en het aanmaken van gelukshormonen! Als je op het strand of in het bos loopt doe dit dan op blote voeten! Dit zorgt ervoor dat je beter aard en zo je zenuwstelsel kalmeert. Of denk aan yoga en stretchen. Let hierbij op een rustige en ontspannen ademhaling.
  4. Binaural beats
    Ontspan je zenuwstelsel optimaal door geluidsgolven. Dit zijn muziekgolven die je hersengolven bewegen. Je kunt dit op Spotify vinden. Fijn tijdens het leren, werken, maar ook voor het slapengaan.
  5. Minderen met koffie
    Cafeïne zorgt voor een adrenaline boost en geeft je dus eigenlijk neppe energie, want daarna kak je gewoon weer in. Wanneer je dus veel koffie drinkt maak je dus meer stresshormonen aan. Dit verstoord je hormonale balans en darmflora.
    Tip: drink dus liever niet meer dan 1-2 kopjes koffie per dag.
  6. Zorg voor een goede darmflora
    Je darmflora zorgt voor voldoende productie van de neurotransmitters GABA (die zorgt voor een kalm en rustig gevoel) en serotonine (ook wel het gelukshormoon genoemd) Tip: symflora probiotica kuur.
  7. Dansen op je favo muziek
    Dit om lekker uit je hoofd te komen en meer in je lichaam te zakken.
    Tip: neem eens een kijkje bij ZielsZussen om zo op een spelende manier te jezelf weer terug te vinden!
  8. Iedere dag minimaal 3 dingen hardop zeggen of opschrijven in je journal waar je dankbaar voor bent
    Dit kan je tijdens het eten of voor het slapen doen. Zo kun je er een nieuwe gewoonte van maken en word je meer bewust van alle mooie en fijne dingen om je heen!


Last but not least:
schakel hulp in/vraag om hulp. Zelf zit ik in een coachingstraject bij Anaïta van The School of Mental Health en zij kan samen met jou in kaart brengen waar bepaalde gedachtepatronen of gewoontes vandaan komen. Waarom cijfer jij jezelf altijd weg voor een ander? Of waarom durf jij je grenzen niet aan te geven? Dit heeft mij echt ontzettend geholpen (je kan HIER mijn verhaal/ervaring lezen) 


Voeding om je zenuwstelsel te ondersteunen
Het is belangrijk om op dagelijkse basis de juiste vitaminen en mineralen te eten, maar welke zijn extra belangrijk wanneer je je zenuwstelsel wilt ondersteunen? 

Hier een aantal tips:

  1. Zorg goed voor je darmen!
    Eet elke dag pre- en probiotische voeding.
  2. Magnesium
    Zorg dat je voldoende magnesium binnen krijgt. Zoveel mogelijk uit voeding en supplementen als ondersteuning (zie supplementen)
  3. Koud ontbijt
    Eet vooral in de ochtend geen koud ontbijt als je weinig energie hebt. Kies liever voor iets warms (zoals dit heerlijke recept) om je energie een boost te geven.
  4. Vermijd snelle suikers en houd je suikerspiegel stabiel
    Snelle suikers: zoals snoep, gebak, witte pasta en brood, frisdranken en ontbijtgranen kan je dus beter vermijden.
  5. Eet voldoende eiwitten en gezonde vetten

Extra tip: Zorg er ook altijd voor dat je genoeg drinkt en slaapt.


Supplementen die helpen om je zenuwstelsel te kalmeren

  1. Magnesium tauraat
    Dit is super fijn om meer rust in je lijf  te krijgen en voor een diepere slaap . 
  • Slik elke avond 2 capsules, 2 uur voor het slapen gaan. Magnesium wordt ook wel het stress mineraal genoemd. Hoe meer spanning je hebt, hoe meer je van dit mineraal verbruikt. (Klik hier voor het juiste supplement)
  1. Saffraan
    Een kuur Saffraan om je gelukshormonen te boosten (bij een winterdip) kan in combinatie met magnesium nog meer doen voor het kalmeren van je zenuwstelsel. Slik 1 capsule in de ochtend bij je ontbijt. Dit zorgt ervoor dat prikkels/stress minder heftig binnenkomen, je beter met drukte om kunt gaan, meer geluks-hormonen zoals serotonine aanmaakt en om zo dus lekkerder in je vel te zitten. 
  • Maak 1 potje helemaal op en stop dan 1 week. Voel dan goed of het voldoende effect heeft gehad en bij weinig verbetering mag je op behoefte weer verder gaan. Daarna stoppen (Klik hier voor het juiste supplement)
  • Slik je schildkliermedicatie? Laat dan altijd 2/4 uur tussen de medicatie en de inname van het supplement. Je kan het dan bijvoorbeeld in de middag slikken.
  • Ook raad ik het af bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en bij bloeddrukverlagende medicatie.
  • En let op: ik ben geen arts dus alles is op eigen initiatief!
  • Code; charlotteanne10 voor korting bij Vitakruid

Ga aan de slag met de bovenstaande tips en ontspan je zenuwstelsel! Probeer af en toe eens bewust stil te staan en echt te voelen. 

Heel veel succes!

Liefs, Lotte

Website: www.charlotteanne.nl
Instagram: @charlotteannenl

(Visited 1.468 times, 1 visits today)