Het belang van zelfliefde

Ben jij een tikkeltje perfectionistisch? Wil je het graag altijd zo goed mogelijk doen, maar voel je je niet niet altijd goed genoeg? Ben jij iemand die fouten maken lastig vind? Ontwikkel en vergroot dan je zelfliefde.

Maar hoe ontwikkel je meer zelfliefde? Dit doe je door jezelf toestemming te geven om fouten te maken. Maar hoe geef je jezelf toestemming wanneer je het juist zo goed mogelijk wilt doen? Wees je dan heel goed bewust van wat jou tegenhoudt om meer zelfliefde te voelen.

Zelfliefde is in mijn ogen: volledige acceptatie. Wanneer jij jezelf 100% kunt accepteren (je gedrag, je gezondheid, je gedachten, je lichaam, je omgeving) dan creëer je meer ruimte voor zelfliefde.

Wat is zelfliefde dan niet?
Alleen maar dankbaar zijn voor eigenschappen die je mooi en leuk vind aan jezelf. Door alleen maar je mooie punten te accepteren beoefen je nog niet volledige acceptatie.

Ik wil je laten zien dat je nooit een reden nodig hebt om van jezelf te houden.

Begrijp me niet verkeerd, dankbaarheid en dankbaarheidsoefeningen zijn prachtige tools om je meer te laten voelen hoe een prachtig mens je bent. Maar zelfliefde wordt nog waardevoller als je ook ruimte geeft aan je fouten, tekortkomingen en imperfecties. Dus bestraf deze punten in jezelf niet, druk ze niet weg, loop er niet van weg en lach ze niet weg.

Ik geloof niet in toeval. Dat betekent dat ik geloof dat jij bent gemaakt om er te zijn. Het kan geen toeval zijn dat je moeder en je vader elkaar hebben ontmoet en jou op wereld hebben gezet. Jij mag er volledig zijn. Dat betekent dat de liefde voor je zelf er ook altijd mag zijn.

Je hoeft geen reden te hebben om van jezelf te houden. Het woord “reden” bestaat uit het weer “rede”, wat voor het “menselijk begripsvermogen” staat. Liefde en zelfliefde kun je niet begrijpen. Liefde dien je te voelen. We willen geen bemoeienis van ons ratio.

Observeer je gedachten
Ergens is je leven heb je waargenomen dat dingen in het leven minder mooi, minder goed of gewoon minder zijn. Onze normen & waarden, opvattingen en meningen worden gevormd door ons familiesysteem, schoolsysteem, de maatschappij, de community en de media.

En gaandeweg ben jij onbewust jouw aangeleerde gedachten als waarheid gaan zien. Om te oefenen met zelfliefde dien je je bewustzijn te vergroten over welke gedachten en oordelen jij hebt over jezelf en anderen. Wat label jij als “slecht, lelijk, vies, onzuiver”? Dit kun je doen door elke dag heel bewust je gedachten te observeren en waar te nemen.

De snelste manier om je dit soort gedachten te ontdekken is door te onderzoeken wanneer iemand je feedback geeft. Bijvoorbeeld wanneer je collega zijn mening deelt over jouw werk of wanneer je moeder weer eens aangeeft waarom je haar nou zo weinig belt. Wat jou triggers ook mogen zijn. Wees je ervan bewust, observeer ze, observeer jezelf. Wat denk jij op het moment dat iemand zegt dat je iets verkeerds doet? Misschien denk je onbewust “oei zie je nou wel, ik ben niet goed genoeg” of “oh ik kan het ook nooit goed doen”. Wil je jouw triggers verder onderzoeken? Download dan HIER het gratis stappenplan “In 5 stappen leren omgaan met emoties”.

Wat levert het mij op als ik mijn gedachten observeer? Hoe vaker je dit doet hoe makkelijk het voor je gaat zijn om je gedachten van jezelf los te koppelen, ze niet direct als waarheid te beschouwen en ze om te buigen. Wanneer jij je niet bewust bent over je gedachten dan volg je ze automatisch wat uiteindelijk je emoties, je gedrag, je houding en je leven beïnvloed.

Hoe krijg je meer zelfliefde?
Een manier om je zelfliefde te laten groeien is door fouten te maken en daar niet over te oordelen maar er met compassie naar te kijken. Op het moment dat jij jezelf niet kunt accepteren of oordeelt over jezelf wanneer je fouten maakt dan heb je meer last van negatieve gedachten, stress, belemmerende emoties, onnodig gepieker.

Ik heb een tijdje terug iemand 1:1 gecoacht die een beetje vastzat. Er was niet heel veel aan de hand en dat was dus het probleem. Doordat iemand bang was om fouten te maken blokkeerde dat ook de weg naar trots, zelfvertrouwen, groei en zelfliefde.

Het is heel begrijpelijk dat je soms binnen je comfort zone wilt blijven, waar je je veilig en op je gemak voelt. Maar levert dat het leven op die je heel erg graag wilt? Ik geloof dat fouten maken bij het leven hoort en voor belangrijke groeimomenten zorgt.

Geef jezelf toestemming om te groeien en geef jezelf toestemming om fouten te maken.

Ga eens bij jezelf na welke levenslessen je hebt geleerd en of je die hebt ontvangen door in je comfort zone te blijven? Waarschijnlijk niet hé? De mensen die fouten maken overwinnen die vaak ook sneller en dat betekent dus dat ze meer ruimte voor trots, zelfvertrouwen en een boost aan zelfliefde ervaren.

Lieve lieve jij, ik wens jou veel fouten, groei en heel veel zelfliefde toe. Hoe mooi is het als je over een jaar kunt zeggen “wow wat ik toen heb overwonnen, dat voelde écht goed, ik ben zo trots op mezelf!”

Ik ben in ieder geval heel erg trots op je. No matter what!

Liefs,

Anaïta van The School of Mental Health

P.s. Luister HIER de podcast over het belang van zelfliefde.

(Visited 536 times, 1 visits today)