Familiesystemen, hoe werkt het?

De basis in mijn coachingstrajecten is inzicht verkrijgen in jouw familiesysteem. Veel mensen kampen met een grote verantwoordelijkheidsgevoel, schuldgevoel, angst om zichtbaar te zijn of zichzelf te zijn, leven veel in hun hoofd en vinden het lastig om met emoties om te gaan.

Wat kan ik met familiesystemen?
Veel van bovenstaande kenmerken komen voort uit een disbalans in jouw familiesysteem. Vaak omdat we bepaalde belemmerende patronen generatie op generatie doorgeven. Zo een patroon dient eerst gezien te worden en familiesystemen helpt daar dus goed bij. Door dit inzicht kun je beetje bij beetje leren om meer in verbinding te staan met jezelf en 100% in je kracht te staan.

In het familiesysteem is er een bepaalde wet en rangorde. Wanneer jij niet op de juiste rangorde/plek staat dan put je niet de kracht uit jouw familiesysteem. Tevens geldt dit voor wanneer jij jouw ouders of broers en zussen niet hun eigen plek geeft.

Een prachtig boek die dit naar mijn mening heel erg goed uitlegt en ik ook vaak aanraad aan anderen is het boek “De Fontein” van Els van Steijn. Els legt is familiesystemen expert en legt heel begrijpelijk uit wat de wetmatigheid volgens het familiesysteem precies is. Dit boek is een echte eyeopener voor alle onbewuste processen en gebeurtenissen die je meemaakt of mee hebt gemaakt die je tegenzitten.

Wat levert het mij op?
Wat jou verder kan helpen om inzicht te krijgen in jouw plek in het systeem is het neerzetten van een opstelling. In een gespreksvorm kun je tijdens een coachsessie met mij jouw onbewuste familiesysteem naar boven halen. We doen dit met gekleurde houten blokjes, waarbij elk blokje representant staat voor een bepaald persoon of voor een bepaald thema in jouw leven. Door jou gerichte vragen te stellen krijg je meer inzicht in waar jouw belemmerende patronen vandaan komen en middels de sessies daarna kunnen we gerichter aan de slag met het doorbreken van jouw blokkades en belemmerende patronen.

Je creëert uiteindelijk meer plek voor rust in je hoofd en in je lijf wanneer jij door inzicht in jouw familiesystemen erachter komt waar de disbalans zit. Hoe groter jouw zelfinzicht hoe groter de heling zal zijn. Er ontstaat meer plek voor begrip, vergeving en acceptatie.

Acceptatie is het allerbelangrijkste. Uiteindelijk krijg je heel veel rust door jouw lot en je ouders 100% te accepteren. Als jij aan jezelf kunt bewijzen dat je 100% accepteert wat het leven en je ouders jou geven (dus ook alle “shit”) dan zal uiteindelijk de rust omslaan in veerkracht en zelfvertrouwen.

De allergrootste liefde die er bestaat is de liefde van kinderen voor haar/zijn ouders. Vaak zie ik in mijn coachsessies dat mensen in het patroon vastzitten om voor de ouders te zorgen. Veel problemen ontstaan doordat kinderen denken dat ze een belangrijke taak moeten volbrengen om de ouders continu gelukkig te maken. Maar om vol kracht en (zelf)vertrouwen in het leven te staan is het juist belangrijk om je eigen weg te gaan. Hierdoor kun je beter voor jezelf zorgen. En wanneer jij beter voor jezelf kunt zorgen dan ontstaan er minder problemen in jouw leven.

Wil jij graag een familieopstelling doen? Plan dan een gratis kennismaking in via deze link: KLIK HIER.

Liever direct aan de slag met je belemmerende blokkades? Download dan mijn gratis stappenplan “in 5 stappen leren omgaan met emoties” KLIK HIER waarbij de basis principes van familiesystemen tevens te vinden zijn.

Veel succes!

Liefs,

Anaïta Nasser

(Visited 568 times, 1 visits today)