Is jouw vader je grootste trigger?

Was jouw vader vaak afwezig? Zowel mentaal als emotioneel? Is jouw vader je grootste trigger? Hoe komt het nou toch dat er zoveel mensen zijn die struggelen met hun vader? Dit en meer lees je in deze blog.

Is vaderschap net zo belangrijk als moederschap?
Het is vaak gemakkelijker een band op te bouwen met onze moeder gezien het feit dat zij ons de wereld in draagt, we veel fysiek contact met haar hebben en door haar gevoed en getroost worden. Moeders krijgen in Nederland meer tijd voor het pasgeboren kind dan vaders. Het korte zwangerschapsverlof in Nederland vind ik daarom echt te belachelijk voor woorden want de kans voor een vader een goede band op te bouwen met zijn kind wordt in mijn ogen hierdoor ontnomen. Zonde vind ik want het is niet perse zo dat alleen een vrouw geschikt is om zorg te dragen voor kinderen. Een man is net zo goed in staat om geweldige zorg te bieden voor kinderen. Uiteraard kunnen vrouwen niet om de hormonen en signalen van hun lichaam heen. Mannen worden wat minder op natuurlijke wijze getriggerd. Een man moet bewust in staat zijn om 100% te gaan voor het vaderschap. En hier gaat het vaak mis. 

Als jouw vader nooit heeft gezien hoe zijn vader of andere vaders bewust hebben gekozen voor het vaderschap dan is het moeilijker om kracht te putten uit je vader en jouw familiesysteem. En doordat ons systeem erop is gericht vrouwen de zorgtaken te geven wordt helaas dit nog steeds in stand gehouden en blijven we met zijn allen denken dat dit oke is. Hierdoor blijven we generatie op generatie vaders in stand houden die passief, afwezig, agressief zijn

Neem zelf de verantwoordelijkheid om dit te doorbreken. Ook in de relatie met je vader dien je net als de relatie met je moeder (check even mijn andere blog over de band met je moeder en je moeder als je grootste trigger hebben. Vaak is het zo dat passieve, afwezige of agressieve vaders een slechte band hebben gehad met hun eigen vader. In werkelijkheid is het een groter probleem en onze generatie en de generatie hierna is hier de dupe van. Het wordt tijd om goed onder ogen te zien wat de taak is van de vader.

Wat is de mooiste taak van de vader?
Het meest prachtigste wat een vader kan geven is daadkracht. In mijn vorige blog leg ik al uit dat als je jouw moeder afwijst je jezelf ook afwijst. En yes dit geldt ook voor vaders. Hoe meer jij je vader gewoon laat zijn wie hij is, hem niet wilt veranderen en niet naar hem vingerwijst, hoe groter de kans wordt dat jij meer gaat leven vanuit daadkracht. Als je niet erkent wie je vader is en wat hij heeft gedaan zullen de patronen uit het familiesysteem zwaarder voor je voelen. Het voelt dan waarschijnlijk alsof als zwaar aanvoelt en alsof er een leegte is die je niet kunt vullen. Wil je inzicht krijgen in jouw familiesystemen? Als coach gebruik ik familieopstellingen. Wil je direct meer lezen hierover dan kan ik je mijn lievelingsboek aanraden van familiesystemen expert Els van Steijn met haar boek “De Fontein”. Een prachtig boek die uitlegt dat daadkracht ontvangen van je vader in jouw handen ligt, mits je je vader accepteert zoals hij is.

Ben jij bereid om je vader 100% te accepteren?
Door te leren je vader meer te accepteren verandert bewijsdrang in gezonde ambitie en daadkracht. Doe je dit niet dan verandert daadkracht in een trigger wat je bewijsdrang zal opleveren. Er zal dan meer ruimte in leven zijn voor jaloezie, agressie, afgunst en ruimte van anderen willen innemen. 

Doordat je nog dingen dient te verwerken en accepteren m.b.t. je vader, voel je je waarschijnlijk leeg, eenzaam en weet je wat ik bedoel als ik praat over een eindeloos zoektocht naar erkenning in relaties, bij je moeder, in je werk en in misschien wel alles wat je doet. Dit is erg vermoeiend en je raakt hierdoor opgebrand als je niet vroegtijdig heelt wat er nog geheeld mag worden. Want hoe hard je ook je best zult doen, hoe aardig je ook bent en hoeveel prachtige successen je behaalt, je zult je nog steeds leeg en eenzaam voelen als je je vader niet compleet kunt accepteren.

Zelfs als je vader overleden is of je ziet en spreekt hem niet meer, zelfs dan kun je hem accepteren voor wie hij is. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag. Wat betekent dat je hem niet kunt veranderen. Laat los wat je niet kunt veranderen en neem verantwoordelijkheid voor jezelf, je eigen gedrag en je helingsproces. 

Hoe heel je deze pijn?
We denken vaak door de absentie van onze vaders dat we niet goed genoeg zijn. Wat je vader heeft meegemaakt en zijn overlevingsmechanisme heeft niks met jou te maken. Knoop dat goed in je oren. Als je vader niet bereikbaar is dan hoef jij niet telkens aan de wereld te blijven bewijzen. Jezelf mooier, slimmer, aardiger opstellen zal je niet de aandacht geven die je diep van binnen zou willen. 

De vraag is eigenlijk kun jij aan jezelf bewijzen dat je je vader ziet voor wie hij is? Niet alleen maar zijn goede kanten maar ook zijn slechte kanten? Complete acceptatie is de weg naar heling. Laat de gedachte los dat hij jouw iets verschuldigd is (tijd, aandacht, liefde, geld). En net zoals met je moeder heel jezelf en je emotionele blokkades. 

Stop dus met het wegdrukken van je vader en hem te beoordelen. Dit is juist het tegenovergestelde van acceptatie en hem echt zien voor wie hij is. Voel je dat je dit op een dieper niveau wil aanpakken? Verdiep je eens in familieopstellingen. Dit is een prachtige methode waarbij je inzicht krijgt in jouw huidige systeem. Dit inzicht kun je verder gebruiken in je helings- en acceptatie proces. Klik hier voor een kennismaking met mij als je graag direct inzicht wil in jouw familiesysteem. Wil je graag nog even zelf aan de slag? Download dan het gratis stappenplan “in 5 stappen leren omgaan met emoties” KLIK HIER.

Ik wens jou veel zelfacceptatie en zelfliefde toe <3.

Liefs,

Anaïta

(Visited 1.281 times, 3 visits today)